Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optuženi Zejnil Delalić je prebačen na Međunarodni sud i izjasniće se o krivici u četvrtak 9. maja

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 8. maj 1996.
CC/PIO/071t

Optuženi Zejnil Delalić je prebačen na Međunarodni sud i izjasniće se o krivici u četvrtak 9. maja

Njemačke vlasti su danas prebacile u pritvor Međunarodnog suda Zejnila Delalića, jednog od četvorice optuženih obuhvaćenih prvom optužnicom Međunarodnog suda za zločine protiv bosanskih Srba.

Zejnila Delalića, rođenog 25. marta 1948. godine, njemačka policija je uhapsila u Minhenu 18. marta 1996. godine na zahtjev tužioca Međunarodnog suda. Delalić je 22. marta optužen za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Podaci o predmetu

Optužnica, koja se bavi događajima tokom 1992. godine u zatočeničkom objektu poznatom kao logor Čelebići, smještenom u opštini Konjic (centralna Bosna), navodi da je Zejnil Delalić koordinirao aktivnosti snaga bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata na tom području u svojstvu komandanta 1. taktičke grupe snaga bosanskih Muslimana.

Njegove dužnosti su uključivale nadležnost nad logorom Čelebići i zaposlenima u njemu. Bio je na poziciji nadređenog nad svim osobama koje su ulazile u logor i zlostavljale zatočenike. Optuženi nije preduzeo potrebne i razumne mjere da spriječi navodna krivična djela i kazni počinioce.

Shodno tome, odgovoran je za krivična djela koja su počinili njemu podređeni, između ostalog: ubistvo najmanje 14 zatočenika;
- najmanje sedam slučajeva mučenja, među kojima i dva silovanja;
- najmanje pet slučajeva nanošenja velike patnje ili ozbiljnih povreda;
- najmanje tri slučaja nečovječnih djela, između ostalog primoravanje osoba da jedan na drugom izvrše fellatio; i
- protivpravno zatočenje zatočenika u nečovječnim uslovima.

Prvo stupanje pred sud i izjašnjavanje o krivici

Prvo stupanje pred sud Zejnila Delalića biće održano u četvrtak, 9. maja u 16:30 sati pred Pretresnim vijećem II, kojim predsjedava sudija McDonald. Od optuženog, koga zastupa gđa Edina Rešidović, biće zahtijevano da se izjasni po optužbama. Gđu Rešidović, advokata iz Sarajeva, imenovao je optuženi.

Ostali optuženi obuhvaćeni ovom optužnicom

Zejnil Delalić je drugi od četvorice muškaraca obuhvaćenih optužnicom za Čelebiće koji je prebačen u pritvor Međunarodnog suda.

Prethodno je u Haag prebačen Zdravko Mucić, koji se 11. aprila 1996. godine izjasnio da nije kriv.

Preostala dvojica, Hazim Delić i Esad Landžo, su u četvrtak 2. maja uhapšeni u Bosni i Hercegovini i trenutno se organizuje njihovo prebacivanje na Međunarodni sud.

Statistički podaci

Zejnil Delalić je od ukupno 57 optuženih četvrti koji se našao u pritvoru Pritvorske jedinice Međunarodnog suda. Preostala trojica su Duško Tadić, Tihomir Blaškić (optužnica za Lašvansku dolinu) i Zdravko Mucić (optužnica za Čelebiće).

Osim Delića i Landža, sedmi optuženi, Goran Lajić (optužnica za Keraterm) uskoro će iz Njemačke biti prebačen na Međunarodni sud. Suđenja svim ovim optuženima će najvjerovatnije početi prije kraja godine.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org