Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Otpečaćena optužnica protiv Milorada Trbića

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT

Den Haag, 8. april 2005.
CVO/MOW/958-t

OTPEČAĆENA OPTUŽNICA PROTIV MILORADA TRBIĆA

Danas, 8. aprila 2005., sudija Antonetti, naložio je da se objelodane optužbe protiv Milorada Trbića koji se tereti u istoj optužnici kao i Vinko Pandurević (vidi Saopštenje za javnost br. 952). Milorad Trbić je prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda 7. aprila 2005. Njegovo prvo stupanje pred Sud zakazano je za srijedu, 13. april 2005., u 8:00 sati u sudnici III.

Izmijenjenu optužnicu protiv Milorada Trbića i Vinka Pandurevića potvrdio je 24. marta 2005. sudija Liu. Dana 30. marta 2005., sudija Liu odobrio je nalog koji se odnosio na neobjelodanjivanje optužnice do daljnjeg naloga. Takođe je naložio da se povuče prvobitna optužnica iz 1999. protiv optuženog Pandurevića.

Prema optužnici, Milorad Trbić, rođen 22. februara 1958. u selu Ponijevu kod Zenice, pridružio se Vojsci Republike Srpske (VRS) kad je počeo rat. Godine 1993. postavljen je na položaj zamjenika komandanta 3. bataljona Zvorničke brigade. Kasnije je premješten u organ bezbjednosti Zvorničke brigade. U julu 1995. imao je čin kapetana u rezervi. Na tom položaju je ostao tokom perioda na koji se odnosi optužnica. Bio je pomoćnik i neposredno podređen poručniku Dragi Nikoliću (vidi Saopštenje za javnost br. 951), načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade.

Optužbe

U optužnici se Milorad Trbić tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta) :

u jednoj tački za zločine protiv čovječnosti (član 5 Statuta – ubistvo).

Činjenični navodi

U optužnici se navodi da su između 11. jula 1995. i 1. novembra 1995., “Vinko Pandurević, Milorad Trbić i drugi planirali su, podsticali, naređivali ili na drugi način pomagali i podržavali planiranje, pripremu i izvršenje planiranog i organiziranog masovnog pogubljenja više hiljada zarobljenih muškaraca, bosanskih Muslimana, iz ‘zaštićene zone’ Srebrenice.”

U optužnici se navodi da je tokom te operacije, između ostalog, Milorad Trbić 14. jula 1995. učestvovao je u ubijanju 20 muškaraca, bosanskih Muslimana, ispred fiskulturne sale škole u Grbavcima u selu Orahovac, gdje su bile zatočene stotine muškaraca, bosanskih Muslimana. Istog dana, pripadnici VRS-a iz Zvorničke brigade prevezli su te muškarce, bosanske Muslimane, iz škole u Grbavcima na jednu obližnju poljanu, gdje su ti pripadnici VRS-a, među kojima su bili pripadnici 4. bataljona Zvorničke brigade, naredili zarobljenicima da siđu s kamiona i pogubili ih po prijekom postupku automatskim oružjem. “Milorad Trbić je pomagao kod ukrcavanja muškaraca, bosanskih Muslimana, u kamione kojima su prevezeni na stratište, kao i kod pogubljenja, tako što je iz svoje puške pucao u muškarce, bosanske Muslimane. Ubijeno je približno 1.000 muškaraca, bosanskih Muslimana.”

Integralni tekst Optužnice na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku: http://www.icty.org/case/trbic/4#ind