Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Otvoren postupak za akreditaciju medija za završni simpozijum i ceremoniju zatvaranja MKSJ

Međunarodni sud | | The Hague |

Otvoren je postupak akreditacije medija za one koji bi željeli da prisustvuju završnom Simpozijumu i zvaničnoj ceremoniji zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju (MKSJ), koji su zakazani za 18., odnosno 21. decembar 2017.

Jednodnevni simpozijum, pod nazivom “Pogledati u prošlost, okrenuti se budućnosti: završni osvrt na MKSJ”, biće održan sledećeg ponedjeljka, 18. decembra 2017, na kampusu Leidenskog univerziteta u Haagu, i osmišljen je kao dinamičan skup koji navodi na razmišljanje, koji će uključivati više panel-diskusija. Među govornicima i učesnicima ovog skupa naći će se predstavnici akademske zajednice, međunarodni stručnjaci, sudije i pravnici sa MKSJ-a i drugih pravosudnih institucija, predstavnici diplomatskog kora kao i akteri iz regiona bivše Jugoslavije.

Zvanična ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda održaće se 21. decembra 2017. u prestižnoj sali Ridderzaal, smještenoj u okviru Nizozemskog parlamenta u Haagu. Njegovo visočanstvo, kralj Willem-Alexander od Nizozemske, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres potvrdili su svoje prisustvo na ovom važnom skupu kojim će se obilježiti zvanično zatvaranje MKSJ-a nakon više od 24 godine rada. Drugi uvaženi gosti uključuju predstavnike diplomatskog kora, međunarodnih sudova i međunarodnih krivičnih sudova i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnike udruženja žrtava iz bivše Jugoslavije, te izvestan broj zaposlenih na MKSJ-u i predstavnike akademske zajednice i civilnog društva. Međunarodni sud je takođe uputio pozivnice svim bivšim sudijama, tužiocima i sekretarima MKSJ-a da prisustvuju ovoj istorijskoj prilici.

Svi predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da se akredituju za jedan ili oba ova skupa mole se da pošalju zahtjev za akreditaciju na adresu press [at] icty.org do 15. decembra, u 12:00 sati. Zahtjev treba da uključuje puni naziv medijske kuće, imena i prezimena svih novinara, snimatelja ili drugog tehničkog osoblja, kao i broj pasoša ili lične karte i podatke za kontakt svakog od njih. Molimo vas da naznačite kojem od skupova želite prisustvovati. Zbog ograničenog broja mjesta, broj predstavnika sredstava javnog informisanja koji će biti u mogućnosti da prisustvuju ovim skupovima je ograničen.

Napominjemo da akreditacije neće biti izdavane nakon isticanja roka za prijavu zbog bezbjednosnih mjera koje će biti na snazi tokom ta dva skupa. Predstavnici sredstava informisanja biće emailom obaviješteni o statusu svojih akreditacija.