Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Otvorena akreditacija medija za izricanje presude Žalbenog veća u predmetu Šainović i drugi

MEĐUNARODNI SUD
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 16. januar 2014.
CT/CS/PA535t

Otvorena akreditacija medija za izricanje presude Žalbenog veća u predmetu Šainović i drugi

Izricanje presude Žalbenog veća u postupku protiv Nikole Šainovića, Nebojše Pavkovića, Sretena Lukića i Vladimira Lazarevića, četvorice visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije koji su 2009. godine presudom Pretresnog veća osuđeni za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca tokom 1999. godine, zakazano je za 23. januar u 9:30 časova u sudnici III.

Bivši potpredsednik jugoslovenske vlade Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije (VJ) Nebojša Pavković i general policije Srbije Sreten Lukić su 26. februara 2009. osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

General Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević i načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić proglašeni su krivim po jednom broju optužbi za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premeštanja albanskog stanovništva sa Kosova i obojica osuđeni na po 15 godina zatvora. 

Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, oslobođen je svih optužbi.

Tužilaštvo je 27. maja 2009. podnelo najavu žalbe u odnosu na sve optužene izuzev Milutinovića. Istog dana, svi timovi odbrane podneli su svoje prvobitne najave žalbi. Dragoljub Ojdanić je 28. januara 2013. povukao svoju žalbu, a istog dana je Tužilaštvo takođe povuklo svoju žalbu u delu koji se odnosi na Ojdanića. Nakon toga, Žalbeno veće je proglasilo da je žalbeni postupak u delu koji se odnosi na Ojdanića okončan.

Ova presuda Pretresnog veća je prva koju je izrekao Međunarodni sud za zločine koje su počinile snage Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Srbije nad kosovskim Albancima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Novinari koji žele da prisustvuju izricanju presude treba da pošalju e-mail na adresu press [at] icty.org do utorka, 21. januara, u 14:00 časova.

E-mail treba da sadrži naziv medijske kuće, ime i prezime, broj pasoša i informacije za kontakt svih novinara i audio-vizuelnih tehničara koji dolaze na Međunarodni sud.

Ostali zainteresovani koji žele da prisustvuju ovom pretresu treba da pošalju e-mail na adresu kralt.icty [at] un.org za dodatne informacije o proceduri i dostupnim mestima.


Podaci o predmetu

 Izricanje presude Žalbenog veća biće prenošeno uživo na vebsajtu Međunarodnog suda.

S portparolom Sekretarijata i sudskih veća, Magdalenom Spalińskom, možete stupiti u kontakt na +31 (0)6 5127 1242 ili +31(0)70 512 5066 i na adresi spalinska [at] un.org

Za dodatne informacije stupite u kontakt sa Službom za medije na +31 (70) 512-8752 ili 512-5343 ili 512-5356.