Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Otvoreno pismo pritvorenika u vezi s uslovima u Pritvorskoj jedinici MKSJ-a

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag,12. avgust 1998.
CC/PIU/339tOtvoreno pismo pritvorenika u vezi s uslovima u Pritvorskoj jedinici MKSJ-a

Na svoju inicijativu, delegacija pritvorenika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sastala se s glasnogovornikom Međunarodnog suda u Pritvorskoj jedinici u ponedjeljak, 10. avgusta, i srijedu, 12. avgusta 1998. godine.

Delegaciju su činili Zejnil Delalić, Tihomir Blaškić, Dario Kordić i Simo Zarić. Oni su izrazili želju da javno objasne neke stvari u vezi s uslovima pritvora i uputili su otvoreno pismo predsjednici MKSJ-a koje su potpisali svi pritvorenici.

Sekretar Međunarodnog suda je prihvatio zahtjev, a predsjednica Međunarodnog suda je odobrila objavljivanje pisma u prilogu.

*****


Otvoreno pismo pritvorenika u Pritvorskoj jedinici predsjednici MKSJ-a

"Čuli smo za nedavne izvještaje u medijima koji nas, između ostalog, opisuju kao depresivne i spremne na pobunu. Ti izvještaji su potpuno neutemeljeni: mi smo u boljoj poziciji nego bilo ko drugi da kažemo da su takvi navodi potpuna glupost i laž.

Ovakvi izvještaji ne odslikavaju ni atmosferu u Pritvorskoj jedinici niti naše stanje svijesti. Oni su rezultat zlonamjernih dezinformacija koje nam nanose štetu tako što trivijalizuju srž naših istinskih problema u vezi s uslovima pritvora.

Smrt Slavka Dokmanovića i Milana Kovačevića sve nas je teško pogodila. Svako od nas je na te tragične događaje reagovao na svoj način, ali su oni donijeli i nešto pozitivno: mi smo se zbližili.

Ostavivši emotivne aspekte naše situacije po strani, zajednički smo raspravljali o uslovima u zatvoru i odlučili da predložimo poboljšanja: bez obzira na napore sadašnje uprave Pritvorske jedinice i uprkos tome što se uprava prema nama ponaša pristojno i pošteno, po našem mišljenju ipak ima nekih bitnih nedostataka.

U želji da izrazimo naše stvarne probleme na pravičan i otvoren način, o tome smo razgovarali s upravnikom Pritvorske jedinice i 3. avgusta 1998. iznijeli smo ih u pismu predsjedniku i sekretaru MKSJ-a. To pismo smo potpisali svi bez oklijevanja.  

Glavne napomene u pismu tiču se našeg zahtjeva za svakodnevnu adekvatnu ljekarsku njegu, za više svježeg vazduha i vježbanja, za više hrane i bolju hranu, za bolje uslove posjeta najbližih članova naših porodica i advokata, te za mogućnost da dobijemo TV i radio programe iz naših država. Pozvali smo predsjednika i sekretara da nas posjete i da se sastanu s nama lično kako bismo razgovarali o ovim pitanjima. 

Takođe smo pripremili i jedan poseban dokument koji je Sekretarijat Međunarodnog suda proslijedio predsjednici Suda, Savjetu bezbjednosti, Generalnoj skupštini, Međunarodnom komitetu crvenog krsta, organizacijama Amnesty International i Human Rights Watch, kao i nizozemskim vlastima (Ministarstvu pravde i Ministarstvu vanjskih poslova). U tom dokumentu smo iznijeli pet “ključnih pitanja”: potrebu za pravičnim i brzim suđenjima, nejednakost sredstava dostupnih tužiocu u odnosu na odbranu, pristrasan publicitet koji se daje našim predmetima usredsređivanjem na optužbu, poboljšanje uslova našeg pritvora i nedostatake u pregledu optužnica prije izdavanja naloga za hapšenje.

Daleko od toga da smo depresivni, mi tražimo načine da povećamo našu nadu i vjeru da se vrijedi boriti za pravdu i istinu".

Potpisnici:

Zejnil Delalić

Tihomir Blaškić

Dario Kordić

Simo Zarić

Zoran Kupreškić

Duško Tadić

Vlatko Kupreškić

Mario Čerkez

Vladimir Šantić

Mirjan Kupreškić

Hazim Delić

Zoran Žigić

Drago Josipović

Zdravko Mucić

Zlatko Aleksovski

Miroslav Tadić

Esad Landžo

Anto Furundžija

Dragan Papić

Dragoljub Kunarac

Milorad Krnojelac

Miroslav Kvočka

Mlađo Radić

Milojica Kos

Goran Jelisić

Dražen Erdemović

Originalni dokument s potpisima podnesen je Sekretarijatu. Haag, 12.08.1998.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu