Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program domaćin grupi monitora suđenja za ratne zločine i novinara iz Hrvatske

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST TAJNIŠTVO

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 5. ožujka 2012.
CT/CS/PR1486t

Outreach program domaćin grupi monitora suđenja za ratne zločine i novinara iz Hrvatske

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je zaželio dobrodošlicu grupi monitora suđenja za ratne zločine i novinara iz Hrvatske tijekom njihovog sedmodnevnog studijskog posjeta.

U okviru posjeta, grupa od 18 monitora suđenja za ratne zločine i novinara susrest će se s tužiteljem i tajnikom, kao i drugim visokim dužnosnicima iz svih sekcija Međunarodnog suda, uključujući obranu, i prisustvovati prezentacijama o različitim aspektima rada Međunarodnog suda, uključujući kaznenu politiku Međunarodnog suda, upravljanje Pritvorskom jedinicom i rad Suda sa žrtvama seksualnog nasilja. Grupa će također imati priliku prisustvovati raspravama u postupcima pred Međunarodnim sudom.

Ovaj posjet je organizirala hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u okviru svog višegodišnjeg rada s lokalnim zajednicama kako bi se potaknulo utvrđivanje i prihvaćanje činjenica o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Posjet je podržalo Veleposlanstvo Nizozemske u Zagrebu. Ovo je treći posjet monitora suđenja za ratne zločine i novinara Međunarodnom sudu koji je organizirala Documenta od 2010. godine.

Komentirajući ovaj posjet, direktorica Documente Vesna Teršelić, izjavila je: "Ovim posjetom nastojimo doprinijeti objektivnijem izvještavanju hrvatskih medija o suđenjima pred MKSJ-om. To je posebno značajno jer javnost u Hrvatskoj nije kvalitetno informirana o ratnim zločinima ili sudskim postupcima za te zločine."

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da rad i postignuća Međunarodnog suda učini pristupačnijim i razumljivijim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji, uključujući nevladine organizacije i medije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Europske komisije.

 

* * *

Outreach program Međunarodnog suda

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu