Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program Međunarodnog suda okončao treću fazu svog projekta namenjenog mladima

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 7. januar 2015.
CS/PR1516t

Outreach program Međunarodnog suda okončao treću fazu svog projekta namenjenog mladima

Outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nedavno je okončao treću fazu prezentacija u srednjim školama i predavanja na fakultetima o mandatu i dostignućima Međunarodnog suda kojom je obuhvaćeno ukupno 2.332 učenika i studenata širom bivše Jugoslavije. Projekat Outreach programa namenjen mladima deo je kontinuiranih napora MKSJ da se obrati mladim generacijama širom regiona i pruži im informacije o radu Međunarodnog suda, kao i o širim pitanjima pravde u tranziciji i obnove nakon sukoba.

Počevši od decembra 2013. godine, predstavnici Outreach programa su posetili 26 srednjih škola i održali 24 predavanja na univerzitetima širom Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Kosova. Mladi su imali priliku da razgovaraju sa osobljem Međunarodnog suda i prate multimedijalne prezentacije sa snimcima svedočenja i dokaznih predmeta iznetih tokom suđenja.

Osim toga, za profesore pet sarajevskih gimnazija organizovan je program ‘obuke edukatora’ kako bi se oni osposobili da nastave diskusiju o radu Međunarodnog suda u školama u kojima predaju.

Do sada je ovim projektom Outreach programa, koji je pokrenut u decembru 2011. godine, obuhvaćeno više od 8.000 učenika i studenata širom regiona.

Outreach program uživa podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima u bivšoj Jugoslaviji velikodušno podržava Vlada Finske.


Za više informacija o ovom i drugim projektima Outreach programa molimo vas da stupite u kontakt s Giorgiom Tortorom, šeficom Odeljenja za odnose s javnošću, na adresi tortorag [at] un.org, ili na broju telefona +31 70 5125580

Outreach program Međunarodnog suda

Tribunal i nove generacije (pdf)