Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo seriju prezentacija u srednjim školama u Srbiji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 14. maj 2012.
VE/CS/PR1500t


Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo seriju prezentacija u srednjim školama u Srbiji

 

Outreach Program Međunarodnog suda danas je pokrenuo seriju prezentacija u srednjim školama u Srbiji za tekuću školsku godinu i održao prvu prezentaciju u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu.

Kroz ovaj regionalni projekat, koji je započet 14. decembra 2011. u Bosni i Hercegovini, Međunarodni sud nastoji da podrži proces pomirenja u regionu tako što će podstaći mlade da se aktivnije zainteresuju za rad Međunarodnog suda i njegova dostignuća, kao i za šira pitanja pravde, mehanizama tranzicione pravde i postkonfliktne obnove društva.

Multimedijalne prezentacije će upoznati učenike nekoliko srednjih škola s radom Međunarodnog suda i njegovim dostignućima u privođenju pravdi lica odgovornih za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina XX veka. Učenici će saznati više o predmetima u vezi sa Srbijom koji su okončani pred Međunarodnim sudom, načinu na koji su oni doprineli utvrđivanju činjenica kao i širem uticaju koji MKSJ ima na razvoj vladavine prava u regionu.

Kako se MKSJ približava ispunjenju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o radu Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da učvrsti nasleđe Međunarodnog suda na području cele bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske komisije, a njegov rad s mladima bivše Jugoslavije velikodušno je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Finske.

****

Outreach program Međunarodnog suda

 

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu