Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program Međunarodnog suda započeo seriju prezentacija srednjoškolcima na Kosovu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 5. mart 2012.
VE/CS/PR1485t

Outreach program Međunarodnog suda započeo seriju prezentacija srednjoškolcima na Kosovu

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je započeo novu seriju prezentacija u srednjim školama na Kosovu za 2011-2012. školsku godinu, a prva prezentacija održaće se u Ekonomskoj i pravno-birotehničkoj srednjoj školi "H.K. Prishtina" u Prištini.

Kroz ovaj regionalni projekat, koji je započet 14. decembra u Bosni i Hercegovini, Međunarodni sud nastoji da podrži proces pomirenja u regionu tako što će podstaći mlade da se aktivnije zainteresuju za pitanja pravde, mehanizama tranzicione pravde, postkonfliktne obnove društva i misije MKSJ.

Komentarišući vrednost ovih prezentacija, Jahë Sahiti, direktor škole "H.K. Prishtina", rekao je sledeće: “Ova predavanja će omogućiti učenicima da se upoznaju sa delovanjem, ciljem i značajem Međunarodnog suda. Ona će doprineti njihovom razumevanju dostignuća Međunarodnog suda i činjenica utvrđenih tokom suđenja.”

Multimedijalne prezentacije će upoznati učenike 15 srednjih škola s Međunarodnim sudom i njegovim dostignućima u privođenju pravdi lica najodgovornijih za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina XX veka. Učenici će saznati više o predmetima u vezi s Kosovom koji su okončani pred Međunarodnim sudom, načinu na koji su oni doprineli utvrđivanju činjenica kao i širem uticaju koji MKSJ ima na razvoj vladavine prava u regionu.

Ovo je četvrta serija prezentacija u srednjim školama koje se održavaju na Kosovu. Prethodne serije prezentacija su uspešno održane od 2006. do 2010. godine. Preko 1.700 učenika iz više od 40 srednjih škola širom Kosova upoznato je s radom Međunarodnog suda u kontekstu područja na kojem žive.

Kako se MKSJ približava ispunjenju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o dostignućima Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama, uključujući mlade. Na taj način, Outreach program nastoji da unapredi razumevanje rada Međunarodnog suda i učvrsti njegovo nasleđe na području cele bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske komisije, a njegov rad s mladima velikodušno je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Finske.
 

****

Outreach program Međunarodnog suda
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu