Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program MKSJ-a počinje redovne koordinacijske sastanke s nevladinim organizacijama u bivšoj Jugoslaviji

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)    
 

Haag, 25. februar 2011.
MS/MOW/1392t

Outreach program MKSJ-a počinje redovne koordinacijske sastanke s nevladinim organizacijama u bivšoj Jugoslaviji


Outreach program MKSJ-a je održao prvi sastanak s nevladinim organizacijama iz bivše Jugoslavije u cilju uspostavljanja partnerskih mreža u regionu i jačanja kontakata između Međunarodnog suda i civilnog društva u odlučujućim završnim godinama njegovog rada.

Početni sastanci su održani u Beogradu, Srbija, i Zagrebu, Hrvatska, pod predsjedavanjem Nerme Jelačić, vršioca dužnosti šefa Službe za medije, outreach i web putem video-veze iz Haaga. Slični sastanci će se održati uskoro u drugim zemljama i područjima koje pokriva program Outreach.

Svrha ovih sastanaka je da se dodatno koordiniraju i ojačaju aktivnosti Outreach programa i lokalnih nevladinih organizacija stvaranjem efikasnih partnerstava i sinergija. Outreach program MKSJ-a posredstvom svojih terenskih ureda u regionu održava redovne kontakte s pojedinačnim nevladinim organizacijama tokom svih godina postojanja ovog programa.

Učesnici će pokušati iznaći nove načine da odgovore na razvoj događaja na terenu zajedničkim radom u borbi protiv nekažnjivosti i na promicanju vladavine prava. Štaviše, sastanci će pomoći MKSJ-u da partnere iz civilnog društva i dalje informiše o svim dešavanjima koja se tiču Međunarodnog suda kako bi oni to znanje mogli u cijelosti upotrijebiti u svojim projektima i javnim izjavama.

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da unaprijedi razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegove važnosti na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ovakve vrste, Outreach program Međunarodnog suda je postavio presedan za druge krivične sudove koji su u međuvremenu uveli slične programe. Outreach program velikodušno pomaže Evropska unija.

* * *

Ako želite da podržite ili se uključite u rad Outreach programa Međunarodnog suda, molimo vas da kontaktirate Nermu Jelačić, vršioca dužnosti šefa Službe za medije, outreach i web na jelacic [at] un.org ili +31 70 512 5066

Za više informacija o Outreach-u, posjetite:
http://www.icty.org/sections/Outreach

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu