Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program MKSJ poklonio pravne materijale Crnoj Gori

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 25. januar 2012.
VE/CS/1474t
Outreach program MKSJ poklonio pravne materijale Crnoj Gori

 

Mirko Kalezić iz Inicijative mladih za ljudska prava Crne Gore
i Branka Lakočević, pomoćnik ministra pravde Crne Gore

 

Outreach program Međunarodnog suda ove sedmice je donirao značajnu količinu međunarodnih pravnih publikacija Ministarstvu pravde, Centralnoj narodnoj biblioteci, Vrhovnom državnom tužilaštvu i Inicijativi mladih za ljudska prava u Crnoj Gori. Ovu donaciju je organizovao Outreach program Međunarodnog suda.

U donaciji se nalaze primjerci Pravnih izvještaja MKSJ (ICTY Judicial Reports), Izvještaja s odlukama Visokog suda Australije (Commonwealth Law Reports), Enciklopedije savremenih pravnih sistema, kao i brojnih publikacija Evropskog suda za ljudska prava.

Gospođa Branka Lakočević, pomoćnik ministra za Sektor pravosuđa u Ministarstvu
pravde u Vladi Crne Gore izjavila je da je ova donacija jedan od pokazatelja dobre saradnje između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Crne Gore: “Ovom prilikom želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost na donaciji knjiga, koje će doprinijeti daljoj reformi crnogorskog pravosudnog sistema, naročito u pogledu primjene sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava”.

Gospođa Edina Hasanaga Čobaj, izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Crnoj Gori je izjavila “Inicijativa mladih za ljudska prava zahvaljuje na donaciji tako vrijedne i velike zbirke knjiga. Sve institucije kojima su knjige namijenjene su izrazile svoju zahvalnost na poklonjenim knjigama koje će biti veoma korisne u njihovom svakodnevnom radu i profesionalnom razvoju. Knjige poklonjene Centralnoj biblioteci na Cetinju biće dostupne svim građanima zainteresovanim za teme koje su njima obuhvaćene”.

Ovo je druga donacija ovog mjeseca i uslijedila je nakon slične donacije Pravnom fakultetu u Zagrebu, Hrvatska, 10. januara. Dio je niza donacija pravnih publikacija MKSJ-a među kojima su i donacije univerzitetima u Prištini i Prizrenu iz avgusta 2010. i marta 2011., kao i donacije centrima za obuku sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini iz maja 2011.

Ove donacije dio su nastojanja Međunarodnog suda da promoviše poštovanje vladavine prava i da studentima i pravnim profesionalcima omogući bolji pristup obrazovnim resursima na polju međunarodnog prava.

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program pojačava napore da vladinim i organizacijama civilnog društva, univerzitetima i drugim obrazovnim centrima u regionu pruži pravne dokumente o sistemu međunarodnog krivičnog pravosuđa i postignućima Međunarodnog suda u okviru njega.

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da doprinese boljem razumijevanju rada Međunarodnog suda i njegovog značaja na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ovakve vrste, Međunarodni sud je stvorio presedan na temelju kojeg i drugi krivični sudovi uvode slične programe.

Evropska unija velikodušno podržava Outreach program.
 


* * *

Outreach program MKSJ*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu