Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program poželeo dobrodošlicu stažistima iz bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan document.)
 

Hag, 25. februar 2011.
AL/MOW/139t


Outreach program poželeo dobrodošlicu stažistima iz bivše Jugoslavije


Outreach program MKSJ nedavno je poželeo dobrodošlicu četvrtoj generaciji mladih profesionalaca iz regiona bivše Jugoslavije u sklopu Regionalnog programa stažiranja.

U sklopu ovogodišnjeg programa, sedam mladih profesionalaca će imati priliku da steknu direktno iskustvo pravosudnog rada i rada u komunikacijama u sva tri organa Međunarodnog suda.

Regionalni program stažiranja započet je 2007. godine kao zajednički projekat Inicijative mladih za ljudska prava i Outreach programa. Ovaj program je otvoren za diplomirane studente i studente završne godine studija, koji su zainteresovani za pravo, istoriju, političke nauke i druge društvene nauke. Stažisti iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova učestvuju u petomesečnom stažiranju u Hagu, nakon čega će provesti dodatna tri meseca stažirajući u nacionalnim sudovima ili tužilaštvima za ratne zločine, ili lokalnim institucijama koje se bave ratnim zločinima.

Cilj ovog programa je da učesnicima pruži priliku da uče o međunarodnom humanitarnom pravu kroz rad MKSJ i da prenesu to znanje u pravosudne sisteme u regionu. Kada učesnici završe program stažiranja oni osmišljavaju strategiju promovisanja MKSJ i nacionalnih suđenja za ratne zločine u svojim matičnim zemljama. Nakon toga, učestvuju u obrazovnim programima i obuci Inicijative mladih za ljudska prava kako bi preneli znanja koja su stekli svojim učešćem u Regionalnom programu stažiranja.

Od 2007. godine, tri grupe stažista, sa ukupno 33 mlada profesionalca prošle su kroz obuku na MKSJ. Njihovo naknadno angažovanje u svojim matičnim državama dokazalo je da ovaj projekat značajno doprinosi razvoju civilnog društva i jačanju vladavine prava.

Regionalni program stažiranja najvećim delom pomaže Švajcarska Konfederacija, koju predstavlja Federalno ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da unapredi razumevanje rada Međunarodnog suda i njegove važnosti na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ovakve vrste, Outreach program Međunarodnog suda je postavio presedan za druge krivične sudove koji su u međuvremenu uveli slične programe. Outreach program velikodušno pomaže Evropska unija.


* * *

Za više informacija o Inicijativi mladih za ljudska prava posetite http://yihr.org/en/

Za više informacija o Outreach-u posetite:
http://www.icty.org/sections/Outreach

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu