Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program pokreće seriju univerzitetskih predavanja širom bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 13. mart 2012.
VE/CS/1487t

 

Outreach program pokreće seriju univerzitetskih predavanja širom bivše Jugoslavije

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je pokrenuo regionalni projekat namenjen studentima širom područja bivše Jugoslavije. Prva predavanja se održavaju u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Ove sedmice, studenti prava, političkih nauka i bezbednosti sa četiri univerziteta u glavnom gradu Skoplju te Strugi i Gostivaru prisustvovaće predavanjima koja će održati John Cubbon, viši pravni savetnik u Sudskim većima Međunarodnog suda. On će studente upoznati s radom Međunarodnog suda, njegovom sudskom praksom i uticajem koji ima na razvoj vladavine prava u bivšoj Jugoslaviji.

Komentarišući vrednost ovih prezentacija, Sefer Canoski, potpredsednik upravnog odbora Univerziteta FON u Skoplju je rekao: “Kao otvorena akademska institucija, FON Univerzitet je uvek spreman da svojim studentima ponudi dodatna akademska predavanja stručnjaka koji se bave nekom oblašću, što će obogatiti njihov nastavni program. Zahvaljujući ovim predavanjima, koja  drže stručnjaci s MKSJ, makedonski studenti će imati priliku da steknu neposredna znanja o principima međunarodnog prava, što će biti veoma važno za njihov dalji razvoj kao mladih profesionalaca”.

Slične prezentacije biće održane u narednim sedmicama i mesecima na univerzitetima širom Hrvatske, Bosne i Hercegovini, Srbije i Kosova.

Ovaj projekat predstavlja deo napora Outreach programa da doprinese procesu suočavanja s prošlošću tako što će podstaći mlade da se aktivnije zainteresuju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i širih pitanja pravde, mehanizama tranzicione pravde i postkonfliktne obnove društva.
 
Kako se MKSJ približava ispunjenju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o dostignućima Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da unapredi razumevanje rada Međunarodnog suda i učvrsti njegovo nasleđe na području cele bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima bivše Jugoslavije velikodušno je podržala Vlada Finske.

Više informacija o Outreach programu dostupno je na vebsajtu Međunarodnog suda.

 

****

Ukoliko biste želeli da podržite ili se uključite u rad Outreach programa Međunarodnog suda, molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šefom Outreach programa, na jelacic [at] un.org ili +31 70 512 5066

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu