Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program pokrenuo seriju predavanja na sveučilištima u Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST TAJNIŠTVO

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 21. ožujka 2012.
VE/CS/PR1489t


Outreach
program pokrenuo seriju predavanja na sveučilištima u Hrvatskoj

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je pokrenuo seriju predavanja na sveučilištima u Hrvatskoj kao dio regionalnog projekta namijenjenog studentima na sveučilištima širom bivše Jugoslavije.

Ovog tjedna, biće održana ukupno četiri predavanja na Filozofskom fakultetu, Fakultetu političkih znanosti i Pravnom fakultetu u Zagrebu, te Pravnom fakultetu u Splitu. Predavanja će održati Matthew Gillett, zastupnik Tužiteljstva MKSJ. On će upoznati studente s radom Međunarodnog suda, njegovom sudskom praksom i postignućima u razvoju međunarodnog kaznenog prava. 

Komentirajući vrijednost ovih predavanja, Matko Pajčić, asistent sa Pravnog fakulteta u Splitu  je izjavio: "Iskreno cijenim napore MKSJ-a da objasni rad Međunarodnog suda mojim studentima na Pravnom Fakultetu u Splitu. Gospodin Matthew Gillett sa svojim iznimnim poznavanjem sudske prakse MKSJ-a će pomoći studentima da shvate kompleksne aspekte sudske prakse Međunarodnog suda, uključujući i udruženi zločinački pothvat".

Ova predavanja će uslijediti nakon serije sličnih predavanja održanih prošlog tjedna na četiri sveučilišta u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji. Projekt će se u narednim mjesecima provoditi na sveučilištima širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova.

Ova serija sveučilišnih predavanja predstavlja dio napora Outreach programa da doprinese procesu suočavanja s prošlošću tako što će potaći mlade ljude da se aktivnije zainteresiraju za rad i postignuća Međunarodnog suda, kao i širih pitanja pravde, mehanizama tranzicijske pravde i postkonfliktne obnove društva. 

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o radu Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da učvrsti naslijeđe Međunarodnog suda širom regije bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Europske unije, a njegov rad s mladima bivše Jugoslavije velikodušno podržava Vlada Finske.

Više informacija o Outreach programu dostupno je na websiteu Međunarodnog suda.

****

Ukoliko želite da podržite Outreach program MKSJ ili da se uključite u njegov rad, molimo vas da kontaktirate Nermu Jelačić, šeficu Outreach programa, na jelacic [at] un.org ili +31 70 512 5066

 *****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu