Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program učestvuje na konferenciji u Beogradu

Saopštenje za javnost
TUŽILAŠTVO
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 5. septembar 2008.
NJ/MOW/1280t


Outreach program učestvuje na konferenciji u Beogradu

Outreach program Međunarodnog suda učestvovao je danas na konferenciji na kojoj se govorilo o zločinima počinjenim u Brčkom, na severoistoku Bosne i Hercegovine, tokom sukoba u toj državi.

Konferencija pod nazivom Brčko '92. - van svake sumnje, održana je u Beogradu i na njoj je predstavnicima Outreach programa Međunarodnog suda, kao i predstavnicima Tužilaštva, pružena prilika da prezentuju činjenice utvrđene tokom suđenja pred Međunarodnim sudom.

Ovo je peta takva konferencija koju organizuje beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo u saradnji sa Outreach programom MKSJ, koja ima za cilj da približi rad Međunarodnog suda javnosti u Srbiji.

Publika u Srbiji je već imala prilike da se upozna sa suđenjima i činjenicama koje je utvrdio Međunarodni sud o genocidu u Srebrenici i zločinima počinjenim u Prijedoru, Foči i logoru Čelebići.

Dvojica optuženih pred MKSJ priznali su krivicu za zločine počinjene u Brčkom. Goran Jelisić, zvani Srpski Adolf, osuđen je na 40 godina, a Ranko Češić na 18 godina zatvora.
 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org