Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program započeo seriju predavanja na univerzitetima na Kosovu

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 22. maj 2012.
VE/CS/PR1503t


Outreach program započeo seriju predavanja na univerzitetima na Kosovu

Outreach program Međunarodnog suda juče je započeo seriju predavanja na univerzitetima na Kosovu kojom je njegov regionalni projekat približavanja rada Međunarodnog suda studentima širom bivše Jugoslavije ušao u završnu fazu.

Ukupno četiri  predavanja će biti održana ove sedmice na pravnom fakultetu JURIDICA Kosova, Pravnom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini i Pravnom fakultetu Univerziteta u Prizrenu. Prezentacije će održati Wayde Pittman, viši pravni savetnik u Sudskim većima MKSJ.

Komentarišući značaj ovih predavanja, Veton Vula, profesor prava na Institutu JURIDICA Kosova, izjavio je: “zahvaljujući ovom predavanju održanom na Pravnom fakultetu Instituta  JURIDICA, naši studenti su upoznati s procedurama Međunarodnog suda u Hagu, a posebno s glavnim zločinima poput genocida i zločina protiv čovečnosti. Ovim predavanjem studenti su stekli osnovna znanja o međunarodnim institucijama, hapšenju i krivičnom gonjenju počinilaca genocida ili drugih zločina protiv čovečnosti”.

Ova predavanja su usledila nakon sličnih serija predavanja održanih u Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ova serija predavanja na univerzitetima predstavlja deo napora Outreach programa da doprinese procesu suočavanja s prošlošću tako što će podstaći mlade ljude da se aktivnije zainteresuju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i širih pitanja pravde, mehanizama tranzicione pravde i postkonfliktne obnove društva. 

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o radu Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da učvrsti nasleđe Međunarodnog suda širom regiona bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske komisije, a njegov rad s mladima bivše Jugoslavije velikodušno podržava Vlada Finske.

Više informacija o Outreach programu dostupno je na vebsajtu Međunarodnog suda.
 

****

Ukoliko želite da podržite Outreach program MKSJ ili da se uključite u njegov rad, molimo vas da kontaktirate Nermu Jelačić, šefa Outreach programa, na jelacic [at] un.org ili +31 70 512 5066

 

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu