Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pavkoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 14. mart 2008.
VE/MOW/1229t

 


PAVKOVIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU


Pretresno veće danas je Nebojši Pavkoviću iz humanitarnih razloga odobrilo privremeno puštanje na slobodu od 25. marta do 2. aprila 2008. da bi se vratio u Srbiju.

Pavkovićevo privremeno puštanje na slobodu ograničeno je većim brojem strogih uslova, između ostalog i 24-časovnim elektronskim nadzorom od strane srpskih vlasti.

Pavković je bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije. Njemu se sudi zajedno sa pet saoptuženih, Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, za navodnu kampanju terora i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živeli na Kosovu tokom 1999. godine. Svi se terete za deportacije, prisilno premeštanje, ubistva i progon hiljada kosovskih Albanaca i drugih nesrba. 

Suđenje je počelo 10. jula 2006. godine, a Tužilaštvo je 1. maja 2007. okončalo glavno izvođenje dokaza, nakon čega je Pretresno veće odbacilo sve podneske odbrane za oslobađajuću presudu svakog od optuženih. Odbrana je počela izvođenje dokaza 6. avgusta 2007. godine. Do danas je okončano pet od šest izvođenja dokaza odbrane, dok je izvođenje dokaza odbrane Sretena Lukića još u toku. 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org