Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pavlu Strugaru odobreno privremeno puštanje na slobodu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 15. april 2008.
JP/MOW/1238t


PAVLU STRUGARU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Žalbeno vijeće je danas odobrilo privremeno puštanje Pavla Strugara na slobodu iz humanitarnih razloga. Žalbeno vijeće je u svom nalogu navelo da Strugarovo puštanje na slobodu treba da počne najkasnije 17. aprila 2008. i trajati najduže šest dana. Strugaru je naloženo da se vrati u Pritvorsku jedinicu UN do 21. aprila 2008.

Strugarov prvobitni zahtjev za privremeno puštanje na slobodu koji je podnesen kao povjerljivi dokument odbijen je odlukom Žalbenog vijeća od 2. aprila. Novi zahtjev je podnesen kao povjerljivi dokument 9. aprila.

Optuženik je bivši zapovjednik 2. operativne grupe koju je formirala Jugoslovenska narodna armija (JNA) za vođenje vojne kampanje na području Dubrovnika, u Hrvatskoj. Strugar je 31. januara 2005. proglašen krivim za napade na civile i razaranje i hotimično oštećenje, i osuđen na osam godina zatvora. Obje strane u postupku podnijele su žalbe na presudu. Održavanje rasprave u žalbenom postupku zakazano je za 23. april 2008.

U odluci kojom odobrava privremeno puštanje na slobodu, Žalbeno vijeće je pri određivanju trajanja privremenog puštanja na slobodu uzelo u obzir datum rasprave u žalbenom postupku.

Cjelokupni tekst odluke možete naći na internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/x/cases/strugar/acdec/bcs/080415.pdf. *****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org