Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podignuta optužnica protiv Dražena Erdemovića; Prvo stupanje pred sud zakazano za 31. maj 1996.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 29. maj 1996.
CC/PIO/081t

Podignuta optužnica protiv Dražena Erdemovića
Prvo stupanje pred sud zakazano za 31. maj 1996.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je podigao optužnicu protiv Dražena Erdemovića koji se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena tokom zauzimanja Srebrenice od strane bosanskih Srba u julu 1995. godine.

Dražen Erdemović, koji je u pritvoru Međunarodnog suda od kraja marta, prvi je navodni učesnik masovnih pogubljenja počinjenih u i oko Srebrenice u julu 1995. koji će odgovarati pred sudom.

Erdemovićevo prvo stupanje pred sud pred Pretresnim vijećem I zakazano je za petak, 31. maj 1996. godine u 9:00 sati kada će od njega biti zatraženo da se izjasni o optužbama.

Optuženi

Dražen Erdemović je rođen 25. novembra 1971. godine. Bio je vojnik 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba u vrijeme kada je ta jedinica učestvovala u zauzimanju Srebrenice, "zaštićene zone" Ujedinjenih nacija, u julu 1995. godine.

Dražen Erdemović je uhapšen u Saveznoj Republici Jugoslaviji 2. marta 1996. godine i protiv njega se vodi istraga za "krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva" prema krivičnom zakonu Jugoslavije.

Dražen Erdemović je 30. marta 1996. godine prebačen iz SRJ u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda u Haagu na zahtjev tužioca koji je želio da ga ispita kao svjedoka u tekućoj istrazi u vezi s navodima o masakru hiljada bosanskih Muslimana nakon zauzimanja Srebrenice od strane bosanskih Srba.

U srijedu 29. maja 1996. godine, Pretresno vijeće II odobrilo je zahtjev za ustupanje nadležnosti krivičnih sudova SRJ u predmetu Erdemović Međunarodnom sudu.

Krivična djela navedena u optužnici

Erdemović se tereti za učešće u pogubljenju po kratkom postupku na stotine nenaoružanih muškaraca civila bosanskih Muslimana na poljoprivrednom dobru u Pilici, nedaleko od Zvornika, 16. jula 1996. ili približno tog datuma.

Prema optužnici, muslimanski muškarci iz Srebrenice koji su se predali pripadnicima vojske i policije bosanskih Srba nakon zauzimanja Srebrenice prevezeni su autobusima do Pilice 16. jula 1996. godine ili približno tog datuma. Iz autobusa su izlazili u grupama od po otprilike deset, a pripadnici 10. diverzantskog odreda su ih odveli na jednu livadu nedaleko od zgrade poljoprivrednog dobra. Tu su ih postrojili u redove i pogubili po kratkom postupku.

Dražen Erdemović se tereti za individualnu krivičnu odgovornost zbog učešća u ubistvu na stotine ovih muškaraca, starosti od 17 do 60 godine.

Optužbe

Erdemović se tereti po jednoj tački za zločine protiv čovječnosti (ubistvo) u skladu s članom 5 (a) Statuta, i jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo), u skladu s članom 3 Statuta.

Optužnicu protiv Erdemovića i propratni materijal pregledao je sudija Rustam Sidhwa, i u srijedu 29. maja 1996. godine on je potvrdio optužnicu i potpisao nalog za hapšenje optuženog.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org