Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podrška Evropske unije MKSJ-u

TAJNIŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 Hag, 7. decembar 2000.
LM/P.I.S./547-t

Podrška Evropske unije MKSJ-u

U ime Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), gđa Dorothee de Sampayo Garrido-Nijgh, Sekretar Suda, izražava iskrenu zahvalnost Evropskoj uniji za donaciju od 1.482,313 evra (oko 1.300,000 američkih dolara) Dobrovoljnom fondu MKSJ-a.

Ovaj prilog je uplaćen za podršku Outreach Programme-u MKSJ-a, biblioteci MKSJ-a i Projektu za obuku branilaca.

Outreach Programme

Outreach Programme, koji funkcioniše prvenstveno na jezicima koji se koriste na području bivše Jugoslavije, ima za cilj da ojača kontakte između Suda i zajednica sa tog područja. Da bi se to ostvarilo, otvorene su regionalne Outreach kancelarije MKSJ-a u Sarajevu i Zagrebu. Postoji nada da će, ukoliko finansije i okolnosti to dozvole, dodatne Outreach kancelarije biti otvorene u Beogradu i Prištini tokom 2001. godine.

Program funkcioniše pod pretpostavkom da Sud radi u službi sigurnosti i pomirenja u jugoistočnoj Evropi, sarađujući sa građanima regije i radeći u njihovu korist, kako bi se ojačala vladavina prava.

Outreach Programme MKSJ-a je Fondacija Ujedinjenih nacija, i kao takav se u potpunosti finansira dobrovoljnim prilozima država i institucija.

Bibilioteka

Biblioteka namerava da obezbedi dodatne istraživačke materijale i poveća pristup elektronskim bankama podataka koje sadrže pravne materijale.

Projekat za obuku branilaca

Projekat je pokrenut kako bi, putem obuke, pomogao braniocima koji se pojavljuju pred Sudom da bolje razumeju pravila i praksu Međunarodnog suda.