Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podrška Finske Outreach programu MKSJ-a

TAJNIŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 16. veljače 2001.
LM/P.I.S./562-t

Podrška Finske Outreach programu MKSJ-a

U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tajnik Suda, g. Hans Holthuis želio bi izraziti svoju duboku zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova Finske za donaciju od 1.000.000 finskih maraka (oko 154.000 USD) Outreach programu MKSJ-a.

G. Holthuis i NJ.E. finski ambasador Pertti Havola u Nizozemskoj danas su, u petak 16. veljače 2001., s tim u vezi potpisali sporazum.

Ova donacija, druga po redu koju je Outreach program MKSJ-a dobio od Ministarstva vanjskih poslova Finske, znatno će pomoći Sudu u naporima da osigura transparentnost i pristupačnost svojim aktivnostima diljem cijele bivše Jugoslavije.

Program, koji radi uglavnom na jezicima bivše Jugoslavije, nastoji ojačati kontakte između Suda i zajednica u regiji. U tu svrhu otvoreni su i regionalni uredi Outreacha u Sarajevu, Zagrebu i Prištini. Nadamo se da će, ovisno o financijama i okolnostima, uskoro biti ostvarena prisutnost i u Beogradu.

Program djeluje na pretpostavci da Sud radi kao čimbenik pravde i pomirenja u jugoistočnoj Evropi, u partnerstvu sa građanima regije i za njihovu dobrobit, promičući vladavinu prava.

Outreach program je Trust Fund Ujedinjenih naroda i kao takav se u potpunosti financira dobrovoljnim prilozima država i institucija.

Program se zahvaljuje na velikodušnoj podršci Europske Unije, vlade Sjedinjenih Američkih Država, Fonda za mir i stabilnost Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, Kraljevskog ministarstva vanjskih poslova Norveške i Ministarstva vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourga.