Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podrška Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Outreach Programme-u MKSJ-a

SEKRETARIJAT
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 23 marta 2001.
LM/P.I.S./579

Podrška Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Outreach Programme-u MKSJ-a

U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sekretar Suda, Hans Holthuis, izražava svoju zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva za donaciju u iznosu od 30.000 funti sterlinga (oko 50.000 američkih dolara) Outreach Programme-u MKSJ-a.

Ova donacija, druga koju je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva uručilo Outreach Programme-u, pomoći će Sudu u naporima da njegov rad i dalje bude transparentan i pristupačan građanima iz bivše Jugoslavije.

Outreach Programme, koji funkcioniše prvenstveno na jezicima koji se koriste na području bivše Jugoslavije, ima za cilj da ojača kontakte između Suda i zajednica sa tog područja. Da bi se to ostvarilo, otvorene su regionalne Outreach kancelarije MKSJ-a u Sarajevu, Zagrebu i Prištini. Trenutno je u toku uspostavljanje kancelarije u Beogradu.

Program se temelji na pod pretpostavci da je Sud akter sigurnosti i pomirenja u jugoistočnoj Evropi, sarađujući sa građanima regije i djelujući u njihovu korist, kako bi se ojačala vladavina prava.

Outreach Programme MKSJ-a je Fondacija Ujedinjenih nacija, i kao takav se u potpunosti finansira dobrovoljnim prilozima država i institucija.

Program izražava zahvalnost na velikodušnoj podršci primljenoj od Europske unije, vlade Sjedinjenih Američkih Država, Fonda za mir i stabilnost Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske, Ministarstva spoljnih poslova Norveške, Ministarstva spoljnih poslova Finske i Ministarstva spoljnih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg.