Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podrška Norveške Outreach Programme-u MKSJ-a

SEKRETARIJAT
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 2. januara 2001.
LM/P.I.S./551

Podrška Norveške Outreach Programme-u MKSJ-a

U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sekretar Suda, Hans Holthuis, izražava svoju zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Norveške za donaciju u iznosu od 300.000 kruna (oko 32.000 američkih dolara) Outreach Programme-u MKSJ-a.

Ova donacija će pomoći Sudu u naporima da svoj rad učini transparentnim i pristupačnim građanima bivše Jugoslavije.

Outreach Programme, koji funkcioniše prvenstveno na jezicima koji se koriste na području bivše Jugoslavije, ima za cilj da ojača kontakte između Suda i zajednica sa tog područja. Da bi se to ostvarilo, otvorene su regionalne Outreach kancelarije MKSJ-a u Sarajevu i Zagrebu. Predviđeno je da će se u drugoj polovini januara otovoriti još jedna kancelarija u Prištini, a postoji nada da će, ukoliko finansije i okolnosti to dozvole, Outreach Programme tokom 2001. godineuspostaviti neku vrstu prisustvai uBeogradu.

Program se temelji na pod pretpostavci da je Sud akter sigurnosti i pomirenja u jugoistočnoj Evropi, sarađujući sa građanima regije i djelujući u njihovu korist, kako bi se ojačala vladavina prava.

Outreach Programme MKSJ-a je Fondacija Ujedinjenih nacija, i kao takav se u potpunosti finansira dobrovoljnim prilozima država i institucija.

Od svog nastanka u jesen 1999. do sada, Program je dobio velikodušnu podršku Europske unije, vlade Sjedinjenih Američkih Država, Fonda za mir i stabilnost Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske, Ministarstva spoljnih poslova Holandije, Ministarstva spoljnih poslova Finske, Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Fondacije John D. and Catherine T. MacArthur.