Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pokretanje Mehanizma Ujedinjenih nacija za Međunarodne krivične sudove u Arushi, Tanzanija


OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
Haag, 28. jun 2012.
JKE/CS/PA501t

 

Pokretanje Mehanizma Ujedinjenih nacija za Međunarodne krivične sudove u Arushi, TanzanijaPokretanje ogranka Mehanizma Ujedinjenih nacija za Međunarodne krivične sudove (MMKS) u Arushi biće obilježeno ceremonijom koja će se održati u ponedeljak, 2. jula 2012. u Arushi, Tanzanija.

Ceremonija će trajati od 11:00 do 13:00 sati u Dvorani Simba Međunarodnog kongresnog centra u Arushi.

Gostima na ceremoniji će se obratiti g. Stephen Mathias, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pravne poslove, u ime generalnog sekretara, a nakon njega g. Bernard Membe, ministar za vanjske poslove i saradnju Ujedinjene Republike Tanzanije, predstavnik vlade Republike Ruande, sudija Theodor Meron, predsjednik MMKS-a i MKSJ-a, g. Hassan Bubacar Jallow, glavni tužilac MMKS-a i MKSR-a, sudija  Vagn Joensen, predsjednik MKSR-a,i g. Pascal Besnier, vršilac dužnosti šefa Odjela za pravne i sudske poslove MKSR-a u ime g. Adame Dienga, sekretara MKSR-a. Ceremoniju će zatvoriti g. John Hocking, sekretar MMKS-a i MKSJ-a.

Uspostavljanje MMKS-a je ključni korak u strategijama okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Uspostavio ga je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija 22. decembra 2012. kako bi nastavio jedan broj osnovnih funkcija oba Međunarodna suda nakon što se njihovi mandati okončaju i očuvao naslijeđe obje ove institucije. Ogranak MMKS-a u Haagu počeće s radom 1. jula 2013.

Novinari koji žele da prisustvuju ovoj ceremoniji treba da stupe u kontakt sa sljedećim osobljem MKSR-a: Danford Mpumilwa, e-mail: mpumilwad [at] un.org, mobilni telefon: +255 767 444004 ili Radu Rosca, e-mail: rosca [at] un.org, mobilni telefon: +255 757 852577.

* * *

Više informacija o Mehanizmu za međunarodne krivične sudove dostupno je ovdje

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu