Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ponovno stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku zbog nepoštovanja suda 11. novembra 2011.

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 10. novembar 2011.
VE/MOW/PA476t


Ponovno stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku zbog nepoštovanja suda 11. novembra 2011.

 

Vojislav Šešelj

Ponovno stupanje Vojislava Šešelja pred sud u trećem postupku zbog nepoštovanja suda zakazano je za petak 11. novembra 2011. u 14:30 časova u sudnici III, pred sudijom Burtonom Hallom.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, kome se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom za navodne ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1994. godine, optužen je zbog toga što, suprotno nalozima Veća, nije uklonio poverljive informacije sa svog ličnog veb-sajta.

Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svom vebsajtu uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i pet poverljivih podnesaka koje je on podneo u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda. Te knjige i podnesci sadrže poverljive informacije o više zaštićenih svedoka koji su svedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Na svom prvom stupanju pred sud 6. jula 2011, optuženi se izjasnio da nije kriv po navodima optužnice, koja se u to vreme odnosila na tri knjige i pet poverljivih podnesaka. Nakon što optuženi nije postupio po nalogu da ukloni knjigu sa svog veb-sajta, koji je zaveden na poverljivom osnovu 15. jula 2011, Pretresno veće je dopunilo svoj Nalog umesto optužnice kako bi se uključile četiri umesto tri knjige. Ponovno prvo stupanje pred sud je održano u petak 4. novembra 2011, na kojem je optuženi odbio da se izjasni o krivici po navodima izmenjene optužnice. Pretresno veće je naložilo da se ponovno stupanje pred sud održi u roku od 10 dana od ponovnog prvog stupanja pred sud kako bi se optuženom dala nova prilika da se izjasni o krivici po navodima izmenjene optužnice.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dve od četiri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici. Žalbeno veće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda jer je u knjizi čiji je autor obelodanio lične podatke zaštićenih svedoka i osudilo ga na kaznu od 15 meseci zatvora. Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svog vebsajta. Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put u februaru 2010. zbog obelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svedoka u knjizi čiji je on autor, a 31. oktobra 2011. Pretresno veće ga je osudilo na kaznu od 18 meseci zatvora. 

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima sudskog postupka. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno i osuđeno.

* * *
Celokupan tekst Druge odluke Pretresnog veća u vezi s tim što poverljive informacije nisu uklonjene s veb-sajta dostupnog javnosti i Nalog umesto optužnice.

 
Prvo stupanje pred Sud možete pratiti uživo na vebsajtu Međunarodnog suda.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu