Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poruka sudije Theodora Merona, predsjednika MKSJ-a, povodom smrti Sir Richarda Maya, umirovljenog sudije Međunarodnog suda

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRÉSIDENT
PREDSJEDNIK

Hag, 1. juli 2004.

MF/P.I.S./867-t


PORUKA SUDIJE THEODORA MERONA, PREDSJEDNIKA MKSJ-a,

POVODOM SMRTI SIR RICHARDA MAYA,

UMIROVLJENOG SUDIJE MEĐUNARODNOG SUDA


S velikom žalošću primio sam vijest o smrti Sir Richarda Maya, umirovljenog sudije Međunarodnog suda, koji je rano jutros preminou u svom domu u Oxfordu, Engleska.


S ponosom ćemo se sjećati Sir Richarda kao jedne od glavnih ličnosti u povijesti Međunarodnog suda. Radio je kao sudija Međunarodnog suda od novembra 1997. do svog povlačenja u maju 2004. Sve one s kojima se susretao impresionirao je svojim iznimnim intelektom, predanošću svom poslu, svojim šarmom i smislom za humor. Na Međunarodni je sud došao kao iskusni pravnik i ubrzo postao jedna od najuvaženijih osoba Međunarodnog suda. Sir Richard se uvijek trudio da postigne potrebnu ravnotežu između brzih i efikasnih suđenja i zahtjeva za pravičnošću, posebno vodeći predmet Milošević u većem dijelu suđenja sa strpljivošću i kreativnošću kakve taj predmet zahtijeva.


Odanost Sir Richarda pravdi vidjela se ne samo u njegovom stručnom vođenju predmeta u sudnici, već i u naporima da, kao predsjedatelj Odbora za Pravilnik Međunarodnog suda, razradi pravične i efikasne postupke za vođenje predmeta pred Međunarodnim sudom. Glavni doprinosi Sir Richarda evoluciji međunarodnog krivičnog postupka značajno su poboljšali rad Međunarodnog suda i bit će od velike vrijednosti za sve međunarodne krivične sudove.


Međunarodna zajednica izgubila je jednog od najvećih boraca da se privede kraju nekažnjavanje osoba koje su počinile teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.


Sir Richard je za sobom ostavio suprugu, Lady Radmilu May, i njihovo troje djece. U ime cijelog Međunarodnog suda, izražavam duboku sućut obitelji Sir Richarda. Veoma će nam nedostajati.