Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Posjet Geoffa Hoona, Ministra Ujedinjenog Kraljevstva za Europu

Posjet Geoffa Hoona, Ministra Ujedinjenog Kraljevstva za Europu

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
MEĐUNARODNI SUD

Den Haag, 29. siječnja 2007.
RH/MOW/1143t

 

POSJET GEOFFA HOONA, MINISTRA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA ZA EUROPU

Ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Europu Geoff Hoon danas je posjetio Međunarodni sud i sastao se s predsjednikom MKSJ-a Faustom Pocarom I tužiteljicom Carlom Del Ponte.

Ministar Hoon je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podupire daljnji rad Međunarodnog suda i potrebu da svi preostali bjegunci budu uhićeni i prebačeni u Den Haag bez odlaganja. Naglasio je da posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne bi trebali imati nikakvih iluzija da mogu izbjeći međunarodnu pravdu.

Predsjednik Pocar je zahvalio ministru Hoonu na trajnoj podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Međunarodnom sudu i naporima koje Sud ulaže kako bi uspješno obavio svoju misiju. Predsjednik je istaknuo da je Međunarodni sud na vrhuncu svoje aktivnosti - trenutačno se sudi 23 optuženih. Pocar i Hoon dijele mišljenje da podrška međunarodne zajednice ostaje presudna za uspješno i pravovremeno ispunjenje mandata Međunarodnog suda.

Tužiteljica Del Ponte je izrazila zahvalnost na neprocjenjivoj podršci Europske unije. Politika uvjetovanja EU vrlo je uspješna i rezultirala je dovođenjem pred Međunarodni sud velike većine optuženika kojima se u Den Haagu trenutačno sudi ili koji čekaju na suđenje.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na
internetskoj stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.