Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na Dijaloge o naslijeđu MKSJ-a: 15 godina Outreach-a na MKSJ-u

Outreach | |

Međunarodni sud poziva predstavnike sredstava javnog informisanja na predstavljanje svoje publikacije, 15 godina Outreach-a na MKSJ-u koje će se održati u četvrtak, 27. oktobra 2016. od 16:00 do 18:30 sati u auli Međunarodnog suda.

Ova publikacija stavlja akcenat na to kako se Outreach program Međunarodnog suda — prvi takav program koji je osnovao neki međunarodni krivični sud — razvijao tokom istorijata MKSJ-a. Ovaj skup će otvoriti predsjednik Međunarodnog suda, sudija Carmel Agius, nakon čega će se okupljenima obratiti g. David Hudson, visoki zvaničnik Evropske komisije. Nakon toga će panel stručnjaka razgovarati o radu i postignućima Outreach programa MKSJ-a, nakon čega će uslijediti prijem.

Moderator panel-diskusije će biti g. Eldar Subašić (šef Službe za komunikacije MKSJ-a), a u njoj će učestvovati dr Marko Milanović (vanredni profesor, Pravni fakultet Univerziteta u Nottinghamu), g. Mario Mažić (direktor programa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska), gđa Rada Pejić-Sremac (šefica Outreach programa MKSJ-a) i gđa Lada Šoljan (pravna savjetnica, Tužilaštvo MKSJ-a).

Petnaest godina Outreach-a na MKSJ-u predstavlja dio niza skupova pod nazivom “Dijalozi o naslijeđu MKSJ-a” koji se održavaju tokom 2016. i 2017. godine. Dijalozi o naslijeđu MKSJ-a imaju za cilj da podstaknu diskusije i refleksije o naslijeđu MKSJ-a dok se on približava okončanju svog mandata, i da nadahnu druge i omoguće im da postignuća Međunarodnog suda koriste kao osnovu za daljnji rad.

Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.


Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo najkasnije do utorka, 25. oktobra 2016. gđi Alexi Magee na adresi magee [at] un.org.

Za dodatne informacije molimo vas da stupite u kontakt s Nenadom Golčevskim, glasnogovornikom MKSJ-a na +31 (0)70 512 8613 golcevski [at] un.org ()