Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na premijere dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ-a u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Dubrovniku

| Haag |

Outreach program MKSJ-a poziva medije i sve zainteresovane na premijere svoja dva najnovija dokumentarna filma, Zločini pred Tribunalom: Višegrad i Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom.

Zločini pred Tribunalom: Višegrad predstavlja priču o sudskom odgovoru na talas etničkog čišćenja koji je preplavio opštinu Višegrad tokom rata. Ovaj film pruža uvid u istrage, sudske postupke i činjenice koje je o ovim zločinima utvrdio MKSJ.

Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom predstavlja pregled postignuća Međunarodnog suda u presuđivanju za zločine sistematskog uništavanja institucija posvećenih religiji, obrazovanju ili kulturi. Koristeći suđenja vođena za zločine počinjene tokom opsade Dubrovnika 1991. godine kao primjer, ovaj film pokazuje kako je MKSJ unaprijedio shvaćanja o zločinima nad kulturnom baštinom i krivični kontekst u kojem se oni događaju.

Zločini pred Tribunalom: Višegrad biće prikazan u Sarajevu i Beogradu. Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom biće prikazan u Zagrebu i Dubrovniku. Nakon svake od projekcija uslijediće dio posvećen pitanjima i odgovorima uz učešće predstavnika MKSJ-a.

Projekcija filma Zločini pred Tribunalom: Višegrad u Sarajevu održaće se u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II), u četvrtak, 17. marta 2016. u 14:00 sati.

Projekcija filma Zločini pred Tribunalom: Višegrad u Beogradu održaće se u Etnografskom muzeju - Art Cinema (Studentski trg 13), u petak, 18. marta 2016. u 18:00 sati.

Projekcija filma Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom u Zagrebu održaće se na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14), u ponedjeljak, 21 marta 2016. u 14:00 sati.

Projekcija filma Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom u Dubrovniku održaće se u Inter-Univerzitetskom Centru (Ulica don Frana Bulića 4), u utorak, 22. marta 2016. u 18:00 sati.

Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.

Za dodatne informacije molimo vas da stupite u kontakt s Nenadom Golčevskim, saradnikom za informativnu djelatnost, na +31 (0)70 512 8613 i na outreach [at] icty.org ()