Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na projekcije dokumentarnog filma o seksualnom nasilju u Skoplju i Tetovu u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
 

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 16 novembar 2012.
VE/CS/PA516t


Poziv na projekcije dokumentarnog filma o seksualnom nasilju
u Skoplju i Tetovu u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji

 

Outreach program Međunarodnog suda poziva novinare na makedonsku premijeru svog prvog dugometražnog dokumentarnog filma "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom", koji opisuje istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u ratu. Projekcija se organizuje u saradnji s makedonskom nevladinom organizacijom Civil – centar za slobodu.

Premijera će se održati u utorak, 20. oktobra, u 18:00 časova u EU InfoCentru, Ulica Mito Hadživasilev Jasmin 52v, u Skoplju. Druga projekcija će se održati u sredu, 21. novembra u 18:00 časova u Američkom kutku, Dom kulture, Bulevar Iliria bb, u Tetovu.

Novinari koji žele da prisustvuju projekciji treba da pošalju e-mail na adresu civil.mk [at] gmail.com ili da nazovu gospođu Sonju Eftovsku na telefon 02/5209 176, do ponedeljka, 19. novembra u 17:00 časova.

Ovaj dokumentarni film u produkciji Outreach programa predstavlja istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu. Film istražuje istrage i presuđivanje u pionirskim predmetima koji su odigrali veliku ulogu u razvoju sudske prakse o seksualnom nasilju počinjenom tokom rata. Film takođe prikazuje hrabrost osoba koje su preživele seksualno nasilje koje su svedočile na suđenjima pred Međunarodnim sudom. U ovom filmu mogu se videti intervjui sa sudijama i bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka, i on će predstavljati trajni podsetnik na pionirske korake koje je Međunarodni sud preduzeo kako bi kaznio one koji su odgovorni i kako bi skrenuo pažnju međunarodne zajednice i ljudi u regionu bivše Jugoslavije na ove teške zločine.

Nakon javne projekcije uslediće stručna panel diskusija u kojoj će učestvovati  Elena Martin Salgado, zastupnik Tužilaštva MKSJ u žalbenim postupcima, Gordana Duvnjak, predsedavajuća Izvršnog odbora Makedonskog instituta za otvoreno društvo, i Uranija Pirovska, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u Makedoniji. Osim njih, Kim Mehmeti, pisac i politički analitičar, učestvovaće u panel diskusiji u Skoplju, dok će Snežana Lupevska, novinar i producent, biti među panelistima u Tetovu.

Ovaj dokumentarni film predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o dostignućima MKSJ u kažnjavanju odgovornih za te zločine.

* * *

Za dodatne informacije stupite u kontakt sa Nermom Jelačić, šefom Outreach programa, at +31 (0) 6 5357 8006 or jelacic [at] un.org 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org ()

Pratite MKSJ na
Facebook, Twitteru i Youtubeu