Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na projekciju dokumentarnog filma o seksualnom nasilju


Obaveštenje za medije

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 19. januar 2012.
VE/CS/PA484t

Poziv na projekciju dokumentarnog filma o seksualnom nasilju

 

 

Outreach program Međunarodnog suda poziva novinare na projekciju svog prvog dugometražnog dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa "Kraj nekažnjivosti, seksualno nasilje pred Tribunalom", koji prikazuje istorijsku ulogu koju je Međunarodni sud odigrao u krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u ratu.

Projekcija će biti organizovana u prostorijama Humanity House u Hagu u utorak, 31. januara, u 16:00 časova, nakon čega će uslediti okrugli sto s diskusijom i vreme posvećeno pitanjima i odgovorima. Očekuje se da će ovaj događaj trajati do 19:00 časova. Novinari koji žele da prisustvuju projekciji treba da stupe u kontakt sa Službom za medije na adresi press [at] icty.org do ponedeljka, 23. januara u 17:00 časova.

Ovaj dokumentarni film govori o istragama zločina seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji i dostignućima Međunarodnog suda, koji je uspostavio presedan u presuđivanju za zločine te vrste. U ovom filmu mogu se videti intervjui s bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka i osoba koje su preživele seksualno nasilje, koje su hrabro svedočile na suđenjima.

Među panelistima koji če učestvovati na okruglom stolu biće Michelle Jarvis, viši pravni savetnik tužioca i viši zastupnik tužilaštva u žalbenim postupcima MKSJ, i Helena Vranov Schoorl, šef Odseka za podršku Službe za žrtve i svedoka MKSJ. One će govoriti o izazovima krivičnog gonjenja za zločine seksualnog nasilja, obezbeđivanju svedočenja i pružanju neophodne podrške svedocima.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarni film biće distribuiran udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regionu, a prikazivanje na važnijim televizijskim stanicama planirano je za 2012. godinu. Ovo predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana i da podstakne razumevanje tih zločina i onoga što je MKSJ postigao.
 

* * *

Za dodatne informacije molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šefom Outreach programa, na +31 (0) 6 5357 8006 ili jelacic [at] un.org

Outreach program Međunarodnog suda

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu