Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na promociju Priručnika o odbrani u međunarodnim krivičnim postupcima

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE  

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 1. februar 2012.
VE/CS/PA488t

Poziv na promociju Priručnika o odbrani u međunarodnim krivičnim postupcima

 

 

Udruženje branilaca koji postupaju pred MKSJ (ADC-ICTY) predstaviće Priručnik o odbrani u međunarodnim krivičnim postupcima u ponedeljak, 6. februara 2012. u 18:00 časova u auli Međunarodnog suda.   

Novinari se srdačno pozivaju da prisustvuju ovoj promociji i trebalo bi da pošalju e-mail na press [at] icty.org do 16:00 časova u petak, 3. februara kako bi potvrdili svoje prisustvo.

Predsednica Udruženja, Jelena Nikolić, potpredsednica Udruženja, Colleen Rohan, i sudija Roberto Bellelli, pravni savetnik Ambasade Italije u Hagu i Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), obratiće se prisutnima na promociji. Ovom događaju će prisustvovati najviši rukovodioci Međunarodnog suda, kao i drugi visoki zvaničnici, predstavnici ambasada, zvaničnici Međunarodnog krivičnog suda i Službe za odbranu Specijalnog suda za Liban.

Priručnik je izrađen u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, vrednog četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a koordniraju Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u partnerstvu s MKSJ i UNICRI. Projekat je imao za cilj da omogući prenos znanja i materijala s MKSJ na pravne stručnjake u bivšoj Jugoslaviji pre okončanja mandata Međunarodnog suda. Priručnik sadrži pregled najefikasnijih procedura koje su razvili branioci optuženih pred MKSJ.

Komentarišući vrednost ovog priručnika, Colleen Rohan, potpredsednica Udruženja branilaca koji postupaju pred MKSJ, izjavila je: "Priručnik o odbrani u međunarodnim krivičnim postupcima, nastao iz prakse Udruženja branilaca, jedinstven je. Njegovi autori su aktivni branioci s ličnim iskustvom u zastupanju optuženih pred međunarodnim krivičnim sudovima. On će biti značajan, praktičan izvor za branioce koji postupaju u predmetima u vezi s ratnim zločinima u regionu bivše Jugoslavije".

Priručnik je koncipiran kao referentni materijal za branioce koji zastupaju optužene u predmetima u vezi s ratnim zločinima u regionu. Priručnik obrađuje nekoliko problematičnih pitanja, kao što su korišćenje i osporavanje dokaznih materijala nastalih na MKSJ i efikasno pregovaranje o potvrdnom izjašnjavanju o krivici.

Priručnik su zajednički pripremili Udruženje branilaca koji postupaju pred MKSJ i UNICRI.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu