Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prebacivanje Sredoja Lukića

Prebacivanje Sredoja Lukica

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 16. septembra 2005.
CVO/MO/1004-t

PREBACIVANJE SREDOJA LUKIĆA

Danas, 16. septembra 2005., Sredoje Lukić je prebačen u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina. Bio je u bjekstvu skoro sedam godina.

Sredoje Lukić (44) optužen je 1998. zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem za više zločina, uključujući ubistvo, mučenje, napade, pljačkanje i uništavanje imovine, počinjene protiv lokalnog muslimanskog stanovništva u opštini Višegrad, Bosna i Hercegovina, i njenoj okolini.

U optužnici protiv Sredoja Lukića navodi se da je prije i za vrijeme rata on radio kao policajac u Višegradu. Godine 1992. pridružio se paravojnoj grupi Milana Lukića, poznatoj pod nazivom "Beli orlovi" i "Osvetnici". Ta paravojna grupa je sarađujući s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavela teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom. Sredoje Lukić se tereti za istrebljenje, progon, ubistvo i nehumana djela počinjena u Višegradu od maja 1992. do oktobra 1994. Optužbe uključuju pet odvojenih incidenata ubistva, od kojih su dva naročito stravična.

U optužnici se navodi da su 14. juna 1992. Sredoje Lukić, Milan Lukić i drugi prisilili oko 65 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, da uđu u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuća je zatim zabarikadirana i zapaljena. U one koji su pokušali da se spasu iskakanjem kroz prozor pucali su. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući 17 djece starosti od dva dana do 14 godina.

Navodi se da su 27. juna Sredoje Lukić, Milan Lukić i drugi počinili sličan zločin na jednoj drugoj lokaciji u Višegradu, gdje je ponovo grupa ljudi bila zabarikadirana u jednoj kući, koja je potom zapaljena, što je za posljedicu imalo smrt približno 70 ljudi.

Optužbe

U optužnici se Sredoje Lukić tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta) u:

sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti (član 5 Statuta - istrebljenje; progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubistvo; nehumana djela) i

pet tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja (član 3 Statuta - ubistvo; nasilje nad životom i tijelom; okrutno postupanje)

Dodatne informacije

Dana 24. jula 2001., Pretresno vijeće je izdalo nalog da se Mitru Vasiljeviću sudi odvojeno jer su dvojica saoptuženih i dalje bila u bjekstvu. Dana 29. novembra 2002., Pretresno vijeće je donijelo presudu kojom je Mitra Vasiljevića osudilo na 20 godina zatvora, a 25. februara 2004. Žalbeno vijeće je izreklo svoju presudu. Žalbeno vijeće je djelomično prihvatilo žalbu Mitra Vasiljevića i osudilo ga na 15 godina zatvora.

Milan Lukić je uhapšen 8. avgusta 2005. u Argentini. Očekuje se njegovo prebacivanje na Međunarodni sud.

Datum prvog stupanja Sredoja Lukića pred sud bit će objavljen u dogledno vrijeme.

*****

Kompletan tekst optužnice možete na zahtjev dobiti od Kancelarije za medije ili pronaći na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.

Na istoj stranici možete pratiti postupke pred Međunarodnim sudom.