Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet broj IT-94-1-T / Optuženi: Duško Tadić, najnovije informacije,VI dio

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 26. septembar 1995.
CC/PIO/019t

Predmet broj IT-94-1-T / Optuženi: Duško Tadić, najnovije informacije,VI dio
Optužnica izmijenjena, optuženi se tereti po dodatnim optužbama

 

Kao posljedica izmjena u optužnici koja je prethodno protiv njega podignuta, Duško TADIĆ će se pojaviti u sudnici u utorak 24. oktobra 1995. da bi saslušao dodatne optužbe koje je Tužilaštvo protiv njega podiglo.

Tokom ovog pretresa, čiji je početak zakazan za 10:00 sati, od optuženog će se tražiti da se izjasni da li je kriv ili ne po svakoj od novih tačaka optužnice.

Nove tačke optužnice

Optuženi, koji se prethodno teretio za krivična djela koja su navodno počinjena od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine u logoru Omarska i na području Kozarca, Jaskića i Sivca, sada se dodatno tereti za krivična djela navodno počinjena “od otprilike 23. maja do otprilike 31. decembra 1992. godine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje”, i “deportaciju” muslimanskog i hrvatskog stanovništva opštine Prijedor (sjeverozapadna Bosna).

Tužilaštvo je optuženog naknadno optužilo za zločine protiv čovječnosti (progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i deportacije) i za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine (protivpravne deportacije, ili transfer i protivpravno zatočenje civila).

Sve prethodne tačke prvobitne optužnice ostaju suštinski nepromijenjene, iako će njihovo iznošenje biti izmijenjeno. Te tačke su bile i ostale: - prisilni polni odnos sa svjedokom “F” (tačke 4 do 6) – Lišavanje života četvorice identifikovanih zatočenika, premlaćivanje jednog identifikovanog zatočenika, i nečovječna djela prema svjedocima “G” i “H” u Omarskoj (tačke 7 do 13) – Premlaćivanje jednog zatočenika u Omarskoj (tačke 14 do 16) – Premlaćivanje tri identifikovana zatočenika i drugih neimenovanih zatvorenika u Omarskoj (tačke 17 do 19) – Zlostavljanje nepoznatih zatočenika u Omarskoj (tačke 20 do 22) – Premlaćivanje i zlostavljanje jednog identifikovanog zatočenika i drugih neimenovanih zatvorenika u Omarskoj (tačke 23 do 25) – ubistvo četiri civila u Kozarcu (tačke 26 do 30) – ubistvo pet civila i premlaćivanje osam civila na području Jaskića i Sivca.

Optužbe navedene u prvobitnoj optužnici protiv suoptuženog Gorana BOROVNICE ostaju nepromijenjene.

Novi preliminarni podnesci odbrane

Izmijenjenu optužnicu, koja je podnesena Sekretarijatu 8. avgusta 1995. godine, pregledao je sudija Adolphus Karibi-Whyte koji je razmotrio propratni dokazni materijal i potvrdio optužnicu 1. septembra 1995. godine.

Optužnica je odmah proslijeđena advokatu odbrane koji je nakon toga izmijenio prethodno podnesene zahtjeve po sljedećim pitanjima: - Forma optužnice - Načelo non bis in idem – Odbacivanje dokaza iz Njemačke koji potiču od optuženog.

U izmijenjenim podnescima odbrane podnijetim 4. septembra 1995. iznosi se zamjerka da je izmijenjena optužnica “još nejasnija od prvobitne optužnice”, “i dalje nerazumno sadrži kvalifikacije uporednih krivičnih djela za isto ponašanje”, i “optuženog izlaže dvostrukom krivičnom gonjenju u slučaju logora Keraterm”. Treći podnesak (Odbacivanje dokaza iz Njemačke koji potiču od optuženog) nije izmijenjen.

Argumentacija navedenih podnesaka odbrane biće saslušana u utorak, 24. oktobra 1995., neposredno nakon prvog stupanja pred sud i izjašnjavanja optuženog po optužbama iz Izmijenjene optužnice.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org