Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Erdemović: Izricanje kazne odgođeno

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 16. februar 1998.
CC/PIO/292tPredmet Erdemović: Izricanje kazne odgođeno

Izricanje kazne u predmetu Erdemović, koje je prvobitno zakazano za petak, 20. februar 1998. u 9:00 sati odgođeno je kako bi se Presuda o kazni prevela i bila dostupna istovremeno i na engleskom i na francuskom jeziku. Odluka će sada biti izrečena u četvrtak, 5. marta u 9:00 sati.

Prvo stupanje pred sud Milana Simića i Miroslava Tadića u utorak, 17. februara


Sekretarijat je već preduzeo mjere u slučaju da broj pritvorenika bude veći od broja ćelija

Milan Simić i Miroslav Tadić, dvojica optuženih koji su se dobrovoljno i bezuslovno predali u subotu 14. februara, pojaviće se u utorak, 17. februara 1998, u 14:30 sati, pred Pretresnim vijećem kako bi se izjasnili o svakoj tački za koju se terete prema optužnici (vidi ispod).

Ovaj pretres, koji se naziva prvo stupanje pred sud, biće održan pred Pretresnim vijećem I kojim predsjedava sudija Claude Jorda.
Optuženima će zajednički pomagati Igor Pantelić, advokat iz Beograda, i Borislav Pisarević, advokat iz Bosanskog Šamca.

Nema nedostatka pritvorskog prostora

Predajom Milana Simića i Miroslava Tadića broj optuženih u pritvoru popeo se na 22. Već su preduzete mjere kako bi se povećao kapacitet Pritvorske jedinice MKSJ-a (trenutno 24 ćelije).

Informacije o optužnici i optuženima

Optužnica protiv Milana Simića i Miroslava Tadića podignuta je 21. jula 1995. i njom su obuhvaćene još četiri osobe koje su i dalje u bjekstvu, zbog njihovog navodnog učešća u “kampanji terora” koju tokom 1992. protiv stanovništva bosanskih Hrvata i Muslimana u opštini Bosanski Šamac sprovodili pripadnici srpskih vojnih i paravojnih snaga iz Bosne i sa drugih područja.
U optužnici se navodi da su “od ukupno 33.000 stanovnika u opštini Bosanski Šamac u 1991. godini, skoro 17.000 bili bosanski Hrvati i bosanski Muslimani. U maju 1995. godine, ostalo je manje od 300 bosanskih Hrvata i bosanskih Muslimana. (....) Bosanski Šamac je zbog svog položaja na sjeveroistočnoj ivici 'Posavskog koridora', bio od velikog značaja za napore Srba da stvore dio teritorije pod srpskom kontrolom koji bi povezivao Srbiju sa krajiškim Srbima u Hrvatskoj i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine”.

Optuženi

Milan Simić, rođen 1958. godine, školovan za ekonomistu, bio je pripadnik Četvrtog odreda, a poslije 17. aprila 1992. postaje predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Šamac.
Miroslav Tadić (poznat i kao Miro Brko), rođen 1937. u opštini Odžak, nekadašnji prosvjetni radnik, držao je kafe “AS” u Bosanskom Šamcu i bio je zamjenik Sime Zarića u Četvrtom odredu (jedinici srpske teritorijalne odbrane). Poslije 17. aprila 1992. godine, Miroslav Tadić postaje predsjednik “Komisije za razmjenu” Bosanskog Šamca.

Optužbe

Tačke 1-2

Deportacija i premještanje

Od približno 17. aprila 1992. godine do barem 4. septembra 1992. godine Miroslav Tadić je učestvovao u planiranju i pripremi za nezakonitu deportaciju i nasilno preseljenje stotina stanovnika, bosanskih Hrvata i bosanskih Muslimana, uključujući žene, djecu i starce, iz njihovih domova u opštini Bosanski Samac u druge zemlje ili u druge dijelove Bosne i Hercegovine koje nisu bile pod kontrolom srpskih snaga. Ovim djelima (...) Miroslav Tadić je planirao, podsticao, naređivao ili počinio:
Tačka 1: tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. godine (nadalje teška povreda konvencija) prema članu 2(g) Statuta Međunarodnog suda (protivpravna deportacija  ili premještanje);
Tačka 2: zločin protiv čovječnosti prema članu 5(d) Statuta Međunarodnog suda (deportacija). (....)

Tačke 24-26

Premlaćivanje Muhameda Bičića

Jednom prilikom, u vremenskom razdoblju između 1. juna i 30. juna 1992, u hodniku fiskulturne sale osnovne škole u Bosanskom Šamcu, Milan Simić i nekolicina drugih udarali su nogam  Muhameda Bičića i tukli ga neprestano gvozdenim šipkama i nogama od stolice: Ovim djelima Milan Simić je počinio ili na drugi način pomagao i podržavao sljedeća djela:
Tačka 24: teška povreda konvencije (hotimično nanošenje teške patnje) prema članu 2(c) Statuta Međunarodnog suda;
Tačka 25: kršenje zakona i običaja ratovanja (okrutno postupanje) prema članu 3 Statuta Međunarodnog suda i prema članu 3(1)(a) Ženevskih konvencija;
Tačka 26: zločin protiv čovječnosti (nečovječno postupanje) prema članu 5(i) Statuta Međunarodnog suda.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu