Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Kordić i Čerkez: Raspravno vijeće III odbilo je oslobadjajuću presudu, ali i djelomično odbacilo četiri točke optužnice

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

TRIAL CHAMBERS

CHAMBRES DE 1ere INSTANCE

 

RASPRAVNA VIJEĆA

 

Den Haag, 10. travnja 2000.
JL/P.I.S./489-t

PREDMET KORDIĆ I ČERKEZ: RASPRAVNO VIJEĆE III ODBILO JE OSLOBAĐAJUĆU
PRESUDU, ALI I DJELOMIČNO ODBACILO ČETIRI TOČKE OPTUŽNICE

Nakon što je 17. ožujka 2000. obrana u slučaju Kordić i Čerkez podnijela zahtjev za oslobađajuću presudu, i nakon usmenih argumenata prezentiranih 30. ožujka 2000., Raspravno vijeće je 6. travnja 2000. III odbilo oslobađajuću presudu koju je tražio optuženi. Međutim, procijenilo je da obrana ne mora pobijati dokaze za točke 39, 42, 43 i 44 u vezi sa određenim lokacijama koje su navedene u optužnici.

Na raspravi 30. ožujka 2000., Tužiteljstvo se složilo da nije predstavilo dovoljno dokaza po pitanju određenih mjesta na koja se odnose točke 43 i 44 optužnice (uništavanje vjerskih objekata i objekata namijenjenih obrazovanju) i složilo se da ih u skladu sa tim izmijeni i dopuni. Ta mjesta su:

u točki 43: Divjak and Stupni Do

u točki 44: Divjak

U svojoj odluci od 6. travnja 2000., Raspravno vijeće navelo je da nema dokaza ili ih nema dovoljno za točke 39 i 42 (pljačkanje javne i privatne imovine) u vezi sa sljedećim mjestima:

u točki 39: Merdani, Putiš, Očehnići, Kazagići, Behrići, Gromiljak, Višnjica, Nadioci, Pirići, Gaćice i

u točki 42: Nadioci i Pirići

Ova odluka je izdana uoči samog početka izvođenja dokaza obrane, koje je zakazano za danas.

*****