Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Logor Keraterm: Dragan Kolundžija će stupiti pred Pretresno vijeće u ponedjeljak, 14. juna, u sudnici III

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 10. jun 1999.
CC/PIU/407tPredmet Logor Keraterm: Dragan Kolundžija će stupiti pred Pretresno vijeće u ponedjeljak, 14. juna, u sudnici III

Nakon što su ga 7. juna 1999. godine u sjeverozapadnoj Bosni uhapsile snage SFOR-a, Dragan Kolundžija je istog dana prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu.

Dragan Kolundžija je jedan od osmorice optuženih obuhvaćenih optužnicom u predmetu zvanom kao "Logor Keraterm" koja je prvobitno podignuta 21. jula 1995. godine, a revidirana 21. jula 1998. godine (vidi ispod u tekstu). Jedan od saoptuženih, Zoran Žigić, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu 16. aprila 1998. godine. Šestorica ostalih i dalje su u bjekstvu.

Dragan Kolundžija će u ponedjeljak, 14. juna, u 14:00 sati stupiti pred Pretresno vijeće u sastavu: sudija May (predsjedavajući), sudija Bennouna i sudija Robinson.

Svrha ovog pretresa, odnosno "prvog stupanja pred Sud", jeste da se optuženi izjasni o krivici po svakoj od tačaka optužnice. Pretres će biti javan.

Informacije o optužnici i optuženom

Prema optužnici za logor Keraterm, u periodu približno od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine, srpske snage su nezakonito zatočile više od 3.000 bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u bivšoj fabrici keramike i skladišnom kompleksu ("logor Keraterm") u opštini Prijedor, Bosna i Hercegovina.

Prema optužnici, zatočenici su, između ostalog, bili podvrgnuti "fizičkom nasilju, neprekidnom ponižavanju, degradaciji, neljudskim uslovima i strahu od smrti. Na stotine zatočenika je ubijeno …, prebijanja su bila uobičajena pojava. Za prebijanja su korištene sve vrste oružja, drveni štapovi, metalne šipke, bejzbol palice, industrijski metalni kablovi različitih dužina s metalnim kuglama pričvršćenim na krajevima, kundaci i noževi. Ubistva, prebijanja, seksualna zlostavljanja i ostala okrutna i ponižavajuća djela počinjena su u svakoj od smjena i vrlo često pred ostalim zatočenicima. Mnogi zatočenici čiji identitet jest ili nije poznat nisu preživjeli".

Navodi se da je Dragan Kolundžija (rođen 28. marta 1956. godine, poznat i kao "Kole") bio jedan od trojice komandira smjena straže u logoru.

Informacije o optužbama

Optužnicom se Dragan Kolundžija tereti i po osnovu individualne krivične odgovornosti u skladu s članom 7(1) Statuta, zbog direktnog učešća u navedenim zločinima, i po osnovu komandne odgovornosti u skladu s članom 7(3), za navedene zločine koje su počinili njemu podređeni.

Optuženi se po pet tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti (ubistvo; progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi), po četiri tačke za kršenje zakona ili običaja ratovanja (ubistvo, okrutno postupanje, povrede ličnog dostojanstva) i po četiri tačke za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine (hotimično lišavanje života; hotimično nanošenje velike patnje ili nanošenje teških povreda tijela ili zdravlja).
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu