Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Mucić (IT-96-21-7), najnovije informacije - Robert Rhodes imenovan za Mucićevog branioca

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 11. april 1996.
AMcD/PIO/060t

Predmet Mucić (IT-96-21-7), najnovije informacije - Robert Rhodes imenovan za Mucićevog branioca

Na zahtjev optuženog, sekretar Međunarodnog suda imenovala je g. Roberta Rhodesa, QC, da brani Zdravka Mucića, jednog od četvorice optuženih iz prve optužnice koja se bavi žrtvama bosanskim Srbima (podignuta 22. marta 1996. godine).

Kratka biografija

Gospodin RHODES je postao član advokatske komore 1968. godine, a 1989. je imenovan za zastupnika krune (QC). Njegov rad je prvenstveno zasnovan na zastupanju optuženih, iako je radio i kao zastupnik optužbe pri Poreskoj upravi Ujedinjenog Kraljevstva kao niži zastupnik optužbe. Takođe radi kao honorarni sudija Višeg krivičnog suda (Crown Court).

Gospodin Rhodes je specijalizovan za tržišne pronevjere i predmete finansijskih malverzacija. Premda nema direktnog iskustva u međunarodnom humanitarnom pravu, ima bogato iskustvo iz upravnog i krivičnog prava, uključujući predmete vezane za narkotike i ubistva.

Gospodin Rhodes se prijavio da bude uzet u obzir za stavljanje na listu branilaca koji postupaju pred Međunarodnim sudom jer vjeruje da "su upravo ljudi koji su optuženi za tako teške zločine ti kojima je potrebno najbolje zastupanje". Smatra da je "velika čast da bude ovdje", i dodaje da on lično "nema nikakve sumnje da će Međunarodni sud biti besprijekorno nepristrasan i da će pravično sprovoditi pravdu".

Pedesetogodišnji gospodin Rhodes je rođen u Londonu, gdje je studirao pravo pri Advokatskoj komori Inner Temple u Londonu od 1966. do 1968. godine.

Član je raznih udruženja, među kojima Udruženja advokatskih komora Engleske, Međunarodne advokatske komore i grupe za unapređenje ljudskih prava Justice.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org