Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Paška Ljubičića proslijeđen Bosni i Hercergovini

Predmet Paška Ljubičića proslijeđen Bosni i Hercergovini

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 5. srpnja 2006.
OK/MOW/1098

 

PREDMET PAŠKA LJUBIČIĆA PROSLIJEĐEN BOSNI I HERCEGOVINI


Međunarodni je sud jučer donio odluku o prosljeđivanju predmeta Paška Ljubičića Državnom sudu Bosne i Hercegovine. Optuženik treba biti prebačen u roku od 30 dana.

Ljubičić je optužen za kaznena djela počinjena protiv civila bosanskih Muslimana u Lašvanskoj dolini u središnjoj Bosni i Hercegovini između siječnja i srpnja 1993. Navodi se da je optuženik, kao zapovjednik 4. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, zajedno sa snagama pod svojom kontrolom, izvršio više napada na grad Vitez i okolna sela u proljeće 1993., te da su tijekom tih napada ubili više od 100 civila bosanskih Muslimana, zatočili i zlostavljali mnoge druge, te uništavali imovinu Muslimana, uključujući dvije džamije u selu Ahmići.

Ljubičić je optužen za progon, ubojstvo, nasilje protiv života i tijela, pustošenje koje nije opravdano vojnom potrebom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji ili obrazovanju, pljačku javne i privatne imovine i okrutno postupanje.

Vijeće za prosljeđivanje Međunarodnog suda odlučilo je 12. travnja 2006. da predmet bude proslijeđen Bosni i Hercegovini u skladu s uvjetima iz pravila 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. Obrana je 9. svibnja 2006. uložila žalbu na odluku. U današnjoj odluci, Žalbeno je vijeće odbacilo sve osnove Ljubičićeve žalbe i potvrdilo odluku o prosljeđivanju predmeta Državnom sudu Bosne i Hercegovine.

Partnerski odnos sa sudovima u bivšoj Jugoslaviji jedna je od ključnih sastavnica strategije završetka rada Međunarodnog suda. Dok se najvišim čelnicima sudi pred MKSJ-om, predmeti optuženika srednjeg i nižeg ranga mogu biti proslijeđeni nadležnim nacionalnim sudovima. MKSJ je do danas prebacio šest optuženika na suđenje u Bosnu i Hercegovinu, a jedan predmet koji se odnosi na dva optuženika proslijedio je Hrvatskoj.

*****

Tekst odluke možete naći na sljedećoj adresi:

http://www.icty.org/x/cases/ljubicic/tdec/en/060412.htm
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org