Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Rahima Ademija i Mirka Norca proslijeđen Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
TAJNIŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Den Haag, 1. studenog 2005.
CT/MO/1015-t

PREDMET RAHIMA ADEMIJA I MIRKA NORCA PROSLIJEĐEN HRVATSKOJ

Danas, 1. studenog 2005., MKSJ je zvanično proslijedio predmet Rahima Ademija i Mirka Norca Republici Hrvatskoj.

To je prvi predmet u vezi s osobama koje su već optužene pred MKSJ-om koji je proslijeđen Hrvatskoj. To je jedini predmet, od ukupno 10, za koji je Tužiteljstvo Međunarodnog suda tražilo da se proslijedi Hrvatskoj.

U optužnici se Rahim Ademi i Mirko Norac terete po dvije točke za zločine protiv čovječnosti i tri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja za zločine za koje se navodi da su počinjeni nad srpskim stanovništvom tijekom napada hrvatskih snaga na tzv. Medački džep od 9. do 17. rujna 1993. ili približno do tog datuma.

Medački džep se nalazio unutar samoproglašene “Republike Srpske Krajine” i prije napada u tom je području živjelo oko 400 civila Srba. U optužnici se navodi da je kao posljedica ove hrvatske vojne operacije “...medački džep postao potpuno nepogodan za življenje. Sela u medačkom džepu potpuno su uništena, čime su srpskom civilnom stanovništvu oduzeti dom i sredstva za egzistenciju.”

U optužnici se navodi da je tijekom operacije “okrutnim i nečovječnim postupanjem sa srpskim civilima i zarobljenim i/ili ranjenim vojnicima iz medačkog džepa putem, među ostalim, nanošenja teških ozljeda pucanjem, ubadanjem, rezanjem prstiju, teškim premlaćivanjem kundacima, nanošenjem opekotina cigaretama, gaženjem po tijelu, povlačenjem niz cestu tijela vezanih za vozilo, sakaćenjem i drugim načinima zlostavljanja.”

U optužnici se dalje navodi da je teroriziranje uključivalo “sakaćenja i oskvrnuća leša Boje Pjevać, javnog lišenja života Boje Vujnović na način da je živa zapaljena uz pogrde, iskazivanja namjere da se pobiju svi civili, pisanja rasističkih natpisa po zgradama, ostavljanja zlokobnih i prijetećih poruka na jednoj uništenoj zgradi, što je sve za posljedicu imalo to da je civilno stanovništvo bilo prisiljeno napustiti svoje domove i imovinu te zauvijek otići iz tog područja.”

U vrijeme operacije, Rahim Ademi je službovao u Hrvatskoj vojsci kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, i na tom položaju je ostao tijekom cijele operacije. Mirko Norac je također službovao u Hrvatskoj vojsci kao zapovjednik 9. motorizirane gardijske brigade i tijekom operacije imenovan je zapovjednikom Sektora 1, borbene grupe osnovane za svrhe vođenja te operacije.

Obojica optuženih terete se temeljem individualne kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti nadređenog za djela svojih podređenih.

Kontekst postupka

Da bi neki predmet bio proslijeđen u skladu s pravilom 11bis, Vijeće za prosljeđivanje, koje čini troje sudaca, mora da naloži prosljeđivanje na vlastitu inicijativu ili po zahtjevu Tužiteljstva. Vijeće će donijeti odluku da se predmet proslijedi samo ako se u potpunosti uvjeri da će se optuženom suditi u skladu s najvišim međunarodnim standardima i da nivo odgovornosti optuženog, kao ni težina kaznenih djela za koja se tereti u optužnici, nisu faktori koji bi prosljeđivanje predmeta domaćim vlastima činili neprimjerenim. Vijeće za prosljeđivanje trenutno po pravilu 11bis razmatra šest predmeta koji se odnose na 12 optuženih, od čega je većina zahtjeva za prosljeđivanje u Bosnu i Hercegovinu.

Dana 2. rujna 2004., Tužiteljstvo je podnijelo zahtjev da se predmet Ademija i Norca proslijedi Hrvatskoj u skladu s pravilom 11bis, nakon čega je održana rasprava 17. veljače 2005. Vijeće za prosljeđivanje je 14. rujna 2005. donijelo odluku da se ovaj predmet proslijedi.

U svojim nalazima, Vijeće za prosljeđivanje je zaključilo da su zadovoljeni svi kriteriji iz pravila 11bis, između ostalog da postoje adekvatne mjere za zaštitu svjedoka, da će suđenje optuženom biti pravično i da da neće biti izrečena smrtna kazna.

Tužiteljstvu Međunarodnog suda je naloženo da proslijedi popratni materijal i sve druge relevantne dokaze Tužiteljstvu Republike Hrvatske u roku od 30 dana.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org