Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Tadić: Izjava za štampu tužioca

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 25. oktobar 1996.
CC/PIO/0121t

Predmet Tadić: Izjava za štampu tužioca

Tužilac je veoma zabrinut zbog današnjeg otkrića da je Dragan Opačić, svjedok tužilaštva prethodno poznat kao svjedok “L”, lagao istražiteljima i Sudu u vezi s umiješanošću optuženog u neka od krivičnih djela navedenih u optužnici. Zastupnik optužbe je, shodno tome, obavijestio Sud da se tužilaštvo više ne oslanja na svjedočenje ovog svjedoka kao na vjerodostojan dokaz.

U skladu s dugogodišnjom politikom tužilaštva, tužilac neće van sudnice komentarisati stvari koje se tiču suđenja. Na sudijama je da odluče o krivici ili nevinosti optuženog po svakoj od tačaka optužnice.

Međutim, Dragan Opačić je iznio vrlo ozbiljne navode, koji mogu imati uticaj koji prevazilazi činjenice u predmetu Tadić, uključujući i uticaj na odnos tužilaštva sa bosanskom vladom. Ovaj svjedok tvrdi da je njegovo svjedočenje izmišljeno na nagovor bosanskih vlasti. Tužilac je pokrenuo istragu ovih navoda i očekuje punu i ekspeditivnu saradnju bosanskih vlasti. Ne bi bilo razborito niti prikladno spekulisati o ishodu ove istrage.

Kada su branioci nedavno iznijeli dokaze koji ukazuju na to da ovaj svjedok možda ne govori istinu u vezi sa svojom porodicom, tužilac je odmah započeo istragu, i o tome obavijestio Sud. Nakon toga, prvom prilikom kada se tužilac uvjerio da ovaj svjedok ne govori istinu, sudije su odmah obaviještene o tome. Tužilac će do kraja sprovesti sadašnju istragu kako bi obezbijedio integritet informacija koje iznosi pred Sud.

Otkriće ovih ozbiljnih pitanja je potvrda činjenice da se procedure Međunarodnog suda vode na efektivan način. Otkrivanje neistinitosti svjedočenja nekog svjedoka ne narušava postupak, ono ga opravdava.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org