Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Tužilac protiv Prlića i drugih: Pretresno vijeće III se vratilo iz obilaska mjesta događaja u Bosni i Hercegovini

Predmet Tužilac protiv Prlića i drugih: Pretresno vijeće III se vratilo iz obilaska mjesta događaja u Bosni i Hercegovini

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SUDSKA VIJEĆA

Hag, 12. juna 2006
MH/MOW/1090t
 

PREDMET TUŽILAC PROTIV PRLIĆA I DRUGIH

PRETRESNO VIJEĆE III SE VRATILO IZ OBILASKA MJESTA DOGAĐAJA
U BOSNI I HERCEGOVINI

Pretresno vijeće III MKSJ-a, u sastavu: sudija Antonetti (predsjedavajući), sudija Prandler i sudija Trechsel, vratilo se danas u Haag iz šestodnevnog obilaska mjesta događaja u Bosni i Hercegovini, gdje je posjetilo lokalitete relevantne za sudski postupak u predmetu Tužilac protiv Prlića i drugih. U obilasku su bili i predstavnici optužbe i odbrane.

U predmetu Tužilac protiv Prlića i drugih, sudi se šestorici visokih rukovodilaca Herceg-Bosne, entiteta bosanskih Hrvata tokom rata, za navodnu odgovornost za ratne zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima i drugim nehrvatima sa područja u jugozapadnoj i srednjoj Bosni i Hercegovini. Optužnica je usredsređena na zločine koji su počinjeni u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Pretresno vijeće se zahvaljuje svim vanjskim agencijama koje su pomogle praktično sprovođenje ove posjete, naročito Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, policijskim snagama Federacije Bosne i Hercegovine, Policijskoj misiji Europske unije i EUFOR-u.

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: http://www.icty.org