Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Tužilac protiv Stevana Todorovića: predsjednik Međunarodnog suda odobrio zahtjev za ublažavanje kazne

Predmet Tužilac protiv Stevana Todorovića: predsjednik Međunarodnog suda odobrio zahtjev za ublažavanje kazne

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT
JP/MOW/984t

Haag, 29. juna 2005.
JP/MOW/98.-t

PREDMET TUŽILAC PROTIV STEVANA TODOROVIĆA

PREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG SUDA ODOBRIO ZAHTJEV ZA UBLAŽAVANJE KAZNE

Dana 22. juna 2005., sudija Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, odobrio je zahtjev Stevana Todorovića za ublažavanje kazne. Todorović, koji se trenutno nalazi na odsluženju kazne u Španiji, podnio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu 27. aprila 2005.

Pri donošenju odluke, predsjednik Meron je uzeo u obzir da je Stevan Todorović zadovoljio uslove iz španskog zakona, prema kojem se, u iznimnim okolnostima, osuđena osoba može pustiti na slobodu nakon što odsluži dvije trećine kazne. Todorović je 25. maja 2005. odslužio dvije trećine kazne.

Predsjednik je dalje uzeo u obzir da je Stevan Todorović sarađivao s Tužilaštvom i izrazio spremnost da nastavi saradnju svjedočenjem u postupcima pred Međunarodnim sudom. Predsjednik je takođe uzeo u obzir da se Stevan Todorović izjasnio krivim za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i izrazio pokajanje.

U odluci se dalje konstatuje da je “izvještaj španskih vlasti takođe povoljan za Todorovića. U njemu se navodi da se Todorović dobro vladao u pritvoru. Pridržavao se zatvorskih propisa i revnosno ispunjavao naloge službenika...”.

U skladu s ovom odlukom "Sekretar se upućuje da o ovoj odluci obavijesti španske vlasti i osigura da su poduzeti koraci za provođenje odluke što je prije praktično moguće”.

Podaci o postupku

Stevan Todorović je uhapšen i prebačen na Međunarodni sud u septembru 1998. Iako se prvobitno po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv, 29. novembra 2000. Stevan Todorović i Tužilaštvo podnijeli su zajednički ex parte i povjerljivi prijedlog koji je odražavao sporazum o krivici postignut između strana, prema kojem se Stevan Todorović izjasnio krivim po tački 1 optužnice, tj. za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, kao zločin protiv čovječnosti. Sve preostale tačke optužnice su povučene.

Na raspravi o kazni održanoj 31. jula 2001. Stevan Todorović je osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru prije izricanja kazne – dvije godine, deset mjeseci i tri dana. Dana 11. decembra 2001., Stevan Todorović je prebačen u Španiju na izdržavanje kazne.

***

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici www.icty.org