Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Vladimira Kovačevića prosleđen Srbiji

Predmet Vladimira Kovačevića prosleđen Srbiji

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 17. novembar 2006.
CVO/MOW/1127t

PREDMET VLADIMIRA KOVAČEVIĆA PROSLEĐEN SRBIJI

 

Veće za prosleđivanje Međunarodnog suda danas je naložilo da predmet Vladmira Kovačevića bude prosleđen vlastima Republike Srbije, koje će zatim predmet proslediti odgovarajućem sudu radi suđenja. Ovo je prvi predmet koji je Međunarodni sud, u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, prosledio Srbiji.
Veće za prosleđivanje naložilo je Tužilaštvu da tužiocu Republike Srbije u roku od 30 dana preda prateće materijale uz optužnicu protiv optuženog i sve druge odgovarajuće dokaze. Pored toga, Tužilaštvo treba da Veću za prosleđivanje podnese inicijalni izveštaj o napretku koji će tužilac Republike Srbije postići u procesuiranju Kovačevića šest nedelja nakon prebacivanja dokaznog materijala, kao i svaka tri meseca nakon toga.
Tužilaštvo treba i dalje da nastoji da osigura praćenje i izveštavanje o postupku u ovom predmetu pred nadležnim nacionalnim sudom u Srbiji, u skladu sa sporazumom koji je sklopilo s OEBS, koji će pratiti suđenje.
Sudije su nadalje naložile da postojeće zaštitne mere za svedoke ostanu na snazi.
Kovačević je privremeno pušten iz pritvora, u Srbiju, u junu 2004. U aprilu 2006, Međunarodni sud je ustanovio da nije sposoban da se izjasni o krivici i da mu se sudi. Veće za prosleđivanje danas je zaključilo da u Srbiji postoje mehanizmi za trajno posmatranje Kovačevićevog zdravstvenog stanja i ponovno pokretanje postupka protiv njega ako postane sposoban za suđenje.
MKSJ je do danas prebacio devet optuženih na suđenje u Bosnu i Hercegovinu, a jedan predmet koji se odnosi na dva optužena prosledio je u Hrvatsku. Dana 14. novembra 2006, Sud Bosne i Hercegovine doneo je presudu protiv Radovana Stankovića, prvog optuženog čiji je predmet prosleđen s MKSJ nekom nacionalnom sudu i proglasio ga krivim po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovečnosti, te ga osudio na 16 godina zatvora.

*****

Integralni tekst odluke na engleskom jeziku dostupan je na Internet stranici Međunarodnog suda:
http://157.150.171.183:443/x/cases/kovacevic_vladimir/tdec/en/061117e.pdf

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda
http://www.icty.org.