Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se obratio diplomatskom koru

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ Carmel Agius danas je za predstavnike diplomatskog kora u Hagu održao seminar o radu Međunarodnog suda, kao i svojim prioritetima i planovima za sledeće dve godine. Predsedniku su se pridružili i potpredsednik, sudija Liu Daqun, i sekretar Međunarodnog suda, John Hocking, koji se takođe obratio predstavnicima država. Ovom seminaru je prisustvovalo više od 90 diplomata.

Predsednik Agius istakao je da su glavni prioriteti tokom njegovog mandata: prvo i najvažnije, ispunjenje roka za zatvaranje Međunarodnog suda do kraja 2017. godine, kao drugo, obezbeđivanje efikasnosti postupaka bez narušavanja pravičnosti i kvaliteta pravosudnog postupka i kao treće, konsolidaciju slike o Međunarodnom sudu i uticaja njegovog rada.

Predsednik Agius je izjavio da ima sreću što je stupio na dužnost u vreme kada Međunarodni sud u potpunosti operativan, jak i dobro pripremljen za poslednje dve godine svog rada. Naglasio je da će sledeći mesec biti izuzetno značajan za Međunarodni sud, jer će se izreći dve prvostepene presude, jedna u postupku protiv Radovana Karadžića i druga u postupku protiv Vojislava Šešelja. Takođe je napomenuo da se rad na preostalim predmetima odvija dinamikom koja omogućava da budu blagovremeno okončani.

Govoreći o ključnim ciljevima Međunarodnog suda, predsednik je izjavio da je “od presudne važnosti da u preostale dve godine Međunarodni sud nastavi da predano radi na učvršćivanju mira i sigurnosti na području bivše Jugoslavije, okončanju nekažnjivosti za počinioce međunarodnih zločina i sprečavanju njihovog ponavljanja u regionu”.

Predsednik Agius zaključio je svoje obraćanje naglašavajući da on nije samo novi predsednik MKSJ već i poslednji na toj funkciji, izjavivši da: “kao poslednji predsednik MKSJ, imam čast da ga vodim do njegovog zatvaranja 2017. godine, koje mora biti obavljeno na efikasan, profesionalan i primeran način”.

Sekretar Međunarodnog suda, John Hocking, predstavnike diplomatskog kora je obavestio o presudnoj ulozi koju Sekretarijat MKSJ ima u obezbeđivanju da Međunarodni sud bude u potpunosti opremljen kako bi završio svoj rad do kraja 2017. godine i istakao ključni doprinos država članica uspehu MKSJ i njegovom nasleđu. Sekretar Hocking je izjavio da će: “Sekretarijat nastaviti tokom narednih 18 meseci da omogućava uspešno ispunjenje mandata MKSJ koji će za sobom ostaviti snažno nasleđe u čemu važnu ulogu imaju države članice, ne šta mogu da budu ponosne”.

Nakon obraćanja predsednika i sekretara usledila je sesija posvećena pitanjima i odgovorima.