Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ, Carmel Agius, danas je predstavio Dvadeset treći godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini u svojstvu predsednika MKSJ, on je istakao da je Međunarodni sud nastavio da marljivo ulaže napore kako bi blagovremeno okončao sve svoje postupke uz poštovanje zakonitosti postupka i prava optuženih na pravično suđenje. U tom pogledu je napomenuo da su zahvaljujući naporima preduzetim tokom proteklih godinu dana okončani postupci u više predmeta nego u prethodnom izveštajnom periodu.

Predsednik Agius je nakon toga izneo pet glavnih izazova s kojima se Međunarodni sud suočava tokom poslednje godine svog rada, od kojih je prvi izazov da se obezbedi da da dinamika u preostalim predmetima ostane takva da omogući blagovremeno i odgovorno zatvaranje Međunarodnog suda 2017. godine, te neometan prelazak funkcija na Mehanizam za međunarodne krivične sudove. To takođe uključuje potrebu da države članice podrže zahtev MKSJ za poslednje produženje mandata sudija.

Drugi ključni izazov koji je predsednik Agius izdvojio je zadržavanje osoblja i sprečavanje ubrzanog odlaska zaposlenih. Predsednik Agius je objasnio da, kako se MKSJ približava svom konačnom zatvaranju, zaposleni na svim nivoima nastavljaju da napuštaju Međunarodni sud tražeći sigurnije uposlenje u drugim organizacijama. On je zatražio hitnu pomoć Organizacije i njenih država članica kako bi odgovorio na ove akutne izazove, i odao počast “veoma posvećenom, talentovanom i profesionalnom” osoblju Međunarodnog suda.

Predsednik Agius je izjavio da će odbrana integriteta Međunarodnog suda, što uključuje sprovođenje nulte tolerancije na pokušaje da se utiče na svedoke, biti treći veliki izazov. Podsetio je da, u aktuelnom predmetu zbog nepoštovanja suda, Republika Srbija još uvek nije postupila po nalozima za hapšenje troje optuženih, te je naglasio da je saradnja s Međunarodnim sudom obaveza koja proističe iz Statuta Međunarodnog suda.

Konsolidacija zajedničkog nasleđa Međunarodnog suda i Ujedinjenih nacija predstavlja četvrti veliki izazov, rekao je predsednik Agius. Međunarodni sud je s tim ciljem osmislio niz skupova o nasleđu i ceremoniju zatvaranja pod nazivom “Dijalozi o nasleđu MKSJ”, te računa na puno učešće država članica. Predsednik je izjavio: “Kako se Međunarodni sud priprema za zatvaranje u decembru 2017, važnije je nego ikad obezbediti da njegov rad i dostignuća budu dostupni i od uticaja za aktere u regionu bivše Jugoslavije i šire”.

Poslednji izazov pred MKSJ u preostalom period rada, naglasio je predsednik Agius, jeste pružanje podrške nacionalnim pravosudnim sistemima i njihovo osposobljavanje da presuđuju za ratne zločine. Dodao je da je Međunarodni sud posvećen pomaganju nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se nosile s velikim brojem preostalih predmeta u vezi s ratnim zločinima i da MKSJ snažno podržava napore na unapređenju saradnje između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik je zaključio svoje obraćanje rekavši: “Uveren sam da će, uz kontinuirane napore i podršku međunarodne zajednice, ovaj hrabri eksperiment u međunarodnom pravosuđu uspešno i blagovremeno biti okončan, i da će u godinama koje slede nastaviti da služi kao podsetnik na to šta je moguće u borbi protiv nekažnjivosti”.