Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se oprostio od odlazećeg generalnog sekretara UN Ban Ki-moona

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ, sudija Carmel Agius, danas se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom. To je njihov poslednji sastanak pre isteka mandata generalnog sekretara krajem ove godine.

Generalni sekretar je počeo sastanak zahvalivši predsedniku Agiusu na njegovoj službi u Međunarodnom sudu i snažnoj privrženosti međunarodnom pravosuđu i pozivanju na odgovornost. On je predsedniku pružio uveravanja da Međunarodni sud uživa punu podršku Sekretarijata Ujedinjenih nacija, i zamolio predsednika Agiusa da prenese njegovu zahvalnost i najbolje želje sudijama i osoblju Međunarodnog suda.

Predsednik Agius je za uzvrat zahvalio generalnom sekretaru na njegovom vođstvu i predanosti u borbi protiv nekažnjivosti, te na tome što je tom pitanju dao prioritet u širem kontekstu ciljeva Ujedinjenih nacija. Osim toga, zahvalio je na dragocenoj podršci Službe za pravne poslove, kao i šireg članstva Ujedinjenih nacija.

Ovaj sastanak je takođe bio prilika da predsednik obavesti generalnog sekretara o napretku koji je Međunarodni sud ostvario ka ispunjenju svog mandata, između ostalog i o okončanju šest postupaka tokom poslednjih godinu dana, te kontinuiranim naporima koji se ulažu u preostalim suđenjima, žalbama i postupcima zbog nepoštovanja suda. Predsednik je istakao da odlazak zaposlenih predstavlja jedan od najkritičnijih izazova s kojima se Međunarodni sud suočava tokom poslednje godine svog postojanja, te apelovao na generalnog sekretara da pažljivo razmotri dodatne mere za zadržavanje zaposlenih.

Predsednik Agius je nakon toga saopštio planove za niz skupova o nasleđu i ceremoniju zatvaranja pod nazivom “Dijalozi o nasleđu MKSJ”, koji će uključivati veliku konferenciju u Sarajevu i ceremoniju zatvaranja u Hagu, te izrazio nadu da će skup povodom zatvaranja suda takođe biti organizovan u Njujorku. On je s generalnim sekretarom razgovarao o važnosti toga da se iskustvo Međunarodnog suda i naučene lekcije podele s budućim generacijama.

Na kraju sastanka, predsednik Agius je zahvalio generalnom sekretaru na  njegovoj podršci Međunarodnom sudu i poželeo mu uspeh u njegovim narednim poduhvatima. Generalni sekretar je ponovio da veoma ceni rad Međunarodnog suda i rekao da će njegovo zatvaranje 2017. godine biti istorijski trenutak u kojem će međunarodna zajednica moći da proslavi veliki doprinos Međunarodnog suda sistemu međunarodnog pravosuđa.

Ovaj sastanak je održan u sklopu posete predsednika Agiusa Njujorku gde boravi kako bi predstavio Dvadeset treći godišnji izveštaj MKSJ Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 9. novembra 2016.