Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom

Predsjednik | | Hag |

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon juče se sastao s novoizabranim predsednikom MKSJ Carmelom Agiusom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsednik Agius je tokom sastanka izvestio generalnog sekretara o napretku koji je Međunarodni sud ostvario ka završetku svog rada, kao i o izazovima s kojima se susreće u fazi rada kada se organizacija smanjuje.

Predsednik Agius je potvrdio generalnom sekretaru da je Međunarodni sud na putu da okonča svoj rad do kraja 2017. godine. Međutim, objasnio je da to ne protiče bez izazova, da je jedan od najvećih odlazak zaposlenih, i da to utiče na moral zaposlenih. Ističući važnost zaposlenih za svaku organizaciju, predsednik Agius je pohvalio posvećenost zaposlenih i sudija MKSJ, izražavajući svoju zahvalnost za njihov vredan rad na završavanju aktuelnih predmeta.

Predsednik je izneo uveravanja generalnom sekretaru da je posvećen tome da vredno radi kako bi bio ispunjen rok do 2017. godine i da je predan obezbeđivanju efikasnosti postupaka. Takođe je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci generalnog sekretara Međunarodnom sudu i njegovoj beskompromisnoj rešenosti da istraje u borbi protiv nekažnjivosti.

Predsednik boravi u Njujorku ove i naredne sedmice u sklopu priprema za podnošenje šestomesečnog izveštaja o napretku ostvarenom ka ispunjenju Strategije za okončanje rada Međunarodnog suda čije podnošenje Savetu bezbednosti je zakazano za 9. decembar.