Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se sastao s Nj. e. Miroslavom Lajčákom, predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ, sudija Carmel Agius, danas se sastao se predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Njegovom ekselencijom Miroslavom Lajčákom (Slovačka), u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Predsednik Agius je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo što ima priliku da poslednji izveštaj MKSJ predstavi tokom predsedavanja gospodina Lajčáka, s obzirom na njegovo znanje i ogromno iskustvo u vezi s područjem bivše Jugoslavije. Nakon toga je predsedavajućeg Lajčáka izvestio o radu Međunarodnog suda, usredsredivši se na poslednje prvostepene i žalbene postupke i izazove s kojima se Međunarodni sud suočava pre svog zatvaranja 31. decembra 2017. godine, nakon više od 24 godine rada.

Predsednik i predsedavajući su razgovarali i o nasleđu MKSJ, kao i o preostalim skupovima iz niza skupova pod nazivom Dijalozi o nasleđu MKSJ, uključujući i ceremoniju 4. decembra 2017. u Njujorku, nakon čega će u Hagu biti održani Simpozijum i Ceremonija zatvaranja, 18, odnosno 21. decembra. Predsedavajući Lajčák je napomenuo važnost zaštite i očuvanja nasleđa MKSJ, s obzirom na značajnu ulogu koju je Međunarodni sud imao u regionu, i čestitao je predsedniku Agiusu, kao predstavniku Međunarodnog suda, za sve što je sud uradio tokom godina. Predsedavajući Lajčák je istakao da je važno da se Međunarodni sud zatvori na primeren način, što će pokazati da su privremene institucije poput MKSJ osnovane kako bi ispunile konkretnu svrhu.  

Predsednik Agius će predstaviti poslednji Godišnji izveštaj MKSJ o radu Međunarodnog suda Sedamdeset drugom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u sredu, 18. oktobra 2017, u popodnevnim časovima.