Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius završio uspešnu posetu Srbiji

Predsjednik | | Hag |

Predsednik MKSJ sudija Carmel Agius, danas je okončao svoju poslednju zvaničnu posetu Beogradu, Srbija. Tokom posete predsednik Agius se sastao s visokim zvaničnicima, između ostalih i s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Sastanci su protekli u iskrenom i otvorenom dijalogu, a teme o kojima je razgovarano uključivale su omogućavanje regionalne saradnje u krivičnom gonjenju za zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina XX veka pred nacionalnim sudovima, nasleđe Međunarodnog suda i moguće osnivanje informacionog centra MKSJ u Srbiji.

Tokom sastanaka predsednik Agius je naglasio da će nakon zatvaranja Međunarodnog suda glavni zadatak ostvarivanja pravde za zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina XX veka biti na vladama i pravosudnim sistemima u regionu, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

U vezi s osnivanjem informacionih centara MKSJ, u skladu s Rezolucijom 1966 (2010), Saveta bezbednosti, predsednik Agius je istakao da bi takav centar u Beogradu predstavljao dragocen resurs i pružio građanima Srbije direktan pristup javno dostupnim spisima Međunarodnog suda. Zvaničnici u Srbiji su po ovom pitanju izrazili interes i spremnost da razmotre ovaj predlog.

U sklopu svoje posete predsednik Agius takođe je održao sastanke sa sudijama Vrhovnog kasacionog suda, Višeg suda u Beogradu, koji se bavi ratnim zločinima, i Odeljenja za ratne zločine Apelacionog suda, kao i sa predstavnicima civilnog društva. Na kraju svoje posete predsednik je održao brifing za predstavnike diplomatskog kora u Beogradu.

Ovo je poslednja u nizu poseta koje je predsednik Agius obavio u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije pre nego što se Međunarodni sud zatvori krajem ove godine.